Mainos

Lääkäriliitto valelääkäristä: Voi ei, ei taas!

Valvira epäilee Esa Antero Laihoa valelääkäriksi. Laiho on kertonut valmistuneensa lääkäriksi pietarilaisesta yliopistosta, mutta yliopiston mukaan väite ei pidä paikkaansa. 49-vuotias Laiho kiistää valelääkäriepäilyt.

Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälveen mukaan tapaus on uskomattoman järkyttävä.

- Voi ei, ei taas oli ensimmäinen reaktio. Kaksi vuotta sitten kyseessä oli nuori mies, joka esiintyi opiskelijana. Nyt, jos tämä pitää paikkansa kuten nyt hyvin ilmeistä tuntuu olevan, kyseessä on henkilö joka on jo noin kymmenen vuotta toiminut lääkärinä, Pälve toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Mittaako tentti sitä mitä pitää?

Aamulehden mukaan valelääkäriksi epäilty ei tehnyt potilastenttiä, jota edellytetään ulkomailla koulutuksensa saaneilta lääkäreiltä.

- Kyllä tämä laittaa melkoisen varjon näiden suomalaisten tenttien päälle. Jos hän todella on ne läpäissyt ilman mitään lääketieteellistä koulutusta, niin mittaavatko ne sitten lääketieteellistä koulutusta? Kyllä sekin asia on ehdottomasti selvitettävä.

Aamulehden mukaan lääkäripula luonut porsaanreiän valelääkäreille. Pälveen mukaan potilastentti on erilainen tentti.

- Nyt on kyse siitä, että ulkomaiset lääkärithän toimivat ulkomailla usein amanuenssijäseninä, eli toimivat lääkärin valvonnan alaisina auttamassa. Ilmeisesti nyt on kyse tällaisesta tapauksesta jossa, minullekin uutena asiana, on saattanut jonkin ylilääkärin lausunnolla saada vapautuksen potilastentistä.

Pälveen mukaan ei kuitenkaan pidä unohtaa perusasioita.

- Meillä on järjestelmä, joka valvoo sitä, että ne lääkärit jotka Suomessa koulutuksen saavat ja Suomessa tulevat töihin, ovat saaneet riittävän hyvän koulutuksen ja piste. Lisäksi järjestelmän pitäisi vielä sortteerata sieltä joukosta ne, jotka eivät ole saaneet koulutusta ollenkaan.

Valvira alunperin sanoi, ettei voi valvoa kaikkia ulkomailla opiskelleita koska heillä ei ole resursseja.

- Tämä kuulostaa hyvin huolestuttavalta. Kyllä meiltä lääkäreiltä vaaditaan koko ajan potilasturvallisuuden ylläpitämistä vaikka meitä olisi liian vähän työpaikalla.

Katso Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälveen haastattelu: (Huomenta Suomi 11.11.2011)

Terveisiä valtiovallalle

Valviran tilanne on aika ongelmallinen, Pälve huomauttaa.

- Aikaisemmin he valvoivat vain terveydenhuollon ammattihenkilöitä, nyt myös sosiaalihuollon henkilöitä ja sosiaaliterveydenhuollon toimipisteitä, joita on Suomessa todella paljon, ja nyt on annettu vielä lääkintälaitevalvonta. Kiitos tämän valtion tuottavuusohjelman, heidän resurssinsa eivät ole kasvaneet.

Valviran tärkein tehtävä kuitenkin on potilasturvallisuudesta huolehtiminen

.- Jos meillä täällä annetaan lupia henkilöille jotka eivät ole lääkäreitä toimia lääkärinä, niin eivät he sitten siinä ole onnistuneet. Oli resurssitilanne mitä tahansa, kyllä valtiovallan ja sosiaali- ja terveysministeriön täytyy ymmärtää, että ilmeisesti nämä resurssit eivät ole suhteessa siihen tehtävään ja voimakkaasti kasvaneeseen tehtäväkuormaan, joka valviralle on annettu.

Tilanne ei kuitenkaan Pälveen mielestä ole huolestuttava.

- Meillä on 24 000 lääkäriä ja 300 000 terveydenhuollon ammattihenkilöä, ja nyt on paljastunut yksi tämmöinen tilanne. Mutta ei näin saa tapahtua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.