Mainos

Lääkäriliitto vaatii tiukempaa puuttumista alkoholinkäyttöön

Lääkärien pitää puuttua potilaiden alkoholinkäyttöön entistä napakammin, vaatii Suomen Lääkäriliitto.

Puheenjohtaja Olli Meretojan mukaan potilaiden alkoholinkäytöstä on keskusteltava säännöllisesti ja luontevasti.

Liiton kanta ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lääkärin tulisi kysyä jokaiselta flunssapotilaalta tämän alkoholinkäytöstä. Sen sijaan alkoholinkäyttö pitää nostaa pöydälle heti, kun alkoholilla saattaa olla osuutta vastaanotolle tuloon.

Jos tällaiset lääkärikäynnit toistuvat, on lääkärin kutsuttava potilas erilliselle käynnille puhumaan alkoholinkäytöstä.

Meretoja myöntää, että alkoholista puhuminen ei välttämättä ole lääkäreille itsestäänselvää ja helppoa.

- Tällä hetkellä alkoholin suurkuluttajiin ja alkoholisteihin liittyy leimaamista ja syyllistämistä. Se on ensimmäinen asia, josta pitäisi päästä yhteiskunnassa eroon. Alkoholismi on sairaus ihan niin kuin sydämen vajaatoiminta tai sokeritauti, Meretoja toteaa.

Meretojan mukaan alkoholinkäytöstä puhuminen potilaan kanssa otetaan esille myös tulevissa lääkärien koulutustilaisuuksissa.

Alkoholin yhteys muihin vaivoihin pitäisi huomioida

Jos potilaan alkoholinkäyttö liittyy hänen sairauteensa, oireisiin tai tapaturmaan, pitäisi lääkärin merkitä tämä potilastietoihin. Meretojan mukaan lääkärit voisivat tällä tavoin kerätä talteen arvokasta tietoa.

- Tällä hetkellä meillä on tietoa Suomen alkoholinkulutuksesta ja sen jakautumisesta yhteiskunnassa. Meillä on myös tietoa vaikkapa alkoholista ja liikenteestä, mutta meillä ei ole minkäänlaista systemaattista tietoa yleisen terveydentilan ja alkoholin yhteydestä. Sitä tietoa meidän pitäisi saada enemmän, Meretoja sanoo.

Lääkäriliitto vaatii myös lainsäätäjiä puuttumaan kasvavaan alkoholiongelmaan. Liiton mukaan rattijuoppouden raja tulisi laskea 0,2 promilleen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.