Lääkäriliitto: Nykyinen tartuntalaki on ongelmallinen, mutta virus pitää saada kiinni rajalla – "Jos lähtee riskimaihin, niin pitää itse ymmärtää"

2:06
Katso videoraportti: Pakkokaranteenin valvonta tulee olemaan hyvin haasteellista.

Pakkotestaaminen ja -karanteenit herättävät keskustelua lääkärien keskuudessa. Lääkäriliiton johdossa on tunnistettu nykyisen lainsäädännön "ongelmallisuus", mutta pidetään tärkeänä, että virus saadaan heti rajalla kiinni. 

– Ministeri Krista Kiurun viesti tästä, että tulee pakkokaranteeni ja pakkotestaus, on tärkeä viesti. Ja näyttää siltä, että meidän tartuntatautilaki nykyisessä muodossaan on vähän ongelmallinen ja vähän puutteellinen, kun se on lähtenyt yksilön testaamisesta ja nyt kyse on joukkotestaamisesta ja ison joukon määräämisestä karanteenin, toteaa toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

"Pitääkö lakia muuttaa"

Myllymäki pitää tärkeimpänä sitä, että virus saadaan hallintaan heti Suomen rajalla.

– Terveydenhuollon näkökulmasta viesti on se, että virus pitää saada kiinni rajalla. Toivon, että tähän löytyy ratkaisut. Jos laki ei sitä mahdollista, niin varmasti hallitus ja eduskunta sitten pohtivat, pitääkö lakia muuttaa.

Maailmalle matkaaville liitosta lähtee selkeä viesti.

– Jos lähtee riskimaihin, niin pitää itse ymmärtää, että edessä on testaaminen ja karanteeni. Se on jokaisen oma tietoinen päätös. Tavoite kun on, että epidemia pidetään Suomessa kurissa, Myllymäki toteaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja