Lääkäriliitto: Julkinen terveydenhuolto on kriisissä

Suomen julkinen terveydenhuolto on kriisissä, myönsi Lääkäriliiton johtaja Heikki Pärnänen MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa tänään aamulla.

Suurimmat terveydenhuollon ongelmat liittyvät Pärnäsen mukaan palveluiden saatavuuteen. Jonotusajat sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa muodostuvat helposti pitkiksi.

Pitkät jonotusajat lääkärille ovat Pärnäsen mukaan suurempi huolenaihe kuin parhaillaan puhuttava raportoitujen vaaratilanteiden lukumäärän kasvu.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tuoreeseen raporttiin on kirjattu ylös yli 10 000 vuoden 2012 aikana sattunutta vaaratilannetta.

– 10 000 on iso luku, mutta se ei tarkoita välttämättä mitään vahinkoja. Pitää muistaa, vaaratilanneraportoinnin tarkoituksena on parantaa terveydenhuollon laatua, Pärnänen sanoo.

Vaaratilanteita raportoitiin sairaanhoitopiirissä nyt aiempaa enemmän. Pärnänen uskoo, että raportoitujen läheltä piti -tapausten määrän kasvu kertoo kuitenkin enemmän raportointijärjestelmän kehittymisestä kuin vaaratilanteiden yleistymisestä.

Tätä mieltä on myös Helsingin yliopistollisen keskussairaalan osatonylilääkäri Leena-Maija Aaltonen.

Aaltonen muistuttaa myös, että raportoiduista 10 000 vaaratilanteeta vakavia on ollut vain murto-osa.

Tyypimmillisimmät vaaratilanteet liittyvät lääkitykseen

Aaltonen kertoo, että että tyypillisimmät vaaratilanteet liittyvät lääkitykseen ja tiedonkulkuun.

– Lääkkeitä käytetään paljon ja lääkkenantoprosessi on monimutkainen. Ensin lääkäri määrää, määräys kirjataan tietojärjestelmään, hoitaja katsoo tiedot järjestelmästä, lääkkeet jaetaan ja lopulta ne viedään potilaalle, Aaltonen perustelee lääkitykseen liittyvien vaaratilanteiden yleisyyttä.

Vaikka vaaratilanteita on raportoitu viime vuonna ennätysmäärä, Pärnänen ei näe, että potilasturvallisuus Suomessa olisi heikentynyt.

– Toimintakulttuuri, jossa pyritään havaitsemaan, raportoimaan ja selvittämään läheltä piti -tilanteet, pikemminkin parantaa potilasturvallisuutta, Pärnänen sanoo.

Potilasturvallisuutta voitaisiin Pärnäsen mukaan kehittää muun muassa parantamalla terveydenhuollon tietojärjestelmiä, jotka ovat hänen mukaansa elinkaarensa päässä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat