Mainos

Lääkäriliitto: Jalkapallon MM-kisojen rakennustyömailla Qatarissa tehdään orjatyötä

Maailman Lääkäriliitto vaatii jalkapalloilun vuoden 2022 MM-kisojen siirtämistä pois Qatarista. Liiton mukaan kisat on siirrettävä, jos Qatar ei paranna toimintaansa kisapaikkojen rakennustyömailla. 

Qatarin taival vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen järjestäjänä on ollut alusta alkaen kivinen.

Kisat ovat olleet vaarassa muun muassa lahjontaepäilyjen vuoksi. Lisäksi stadioneiden rakennustöissä on menehtynyt satoja vierastyöläisiä. Myös maan vaikea ilmasto on herättänyt epäilyksiä Qatarin mahdollisuuksista järjestää kisat.

Maailman lääkäriliiton tuoreen kannanoton mukaan työskentelyolot MM-rakennustyömailla ovat vastoin kansainvälisiä työntekijöiden oikeuksia. Vierastyöntekijöillä ei ole oikeuksia esimerkiksi riittävään terveydenhuoltoon.

Maailman Lääkäriliitto hyväksyi kannanoton asiasta yleiskokouksessaan Suomen aloitteesta.

”Qatarissa tehdään orjatyötä”

Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve arvioi, että Qatarin rakennustyöntekijöiden työolot muistuttavat orjatyötä.

– Siellä on 50 astetta lämmintä, mutta rakennustyöntekijät eivät saa esimerkiksi tarpeeksi vettä juodakseen, Pälve moittii.

Pälve vaatii, että kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA painostaa Qataria parantamaan rakentajien työoloja tai siirtää kisat muualle.

– Ihan oikeasti FIFA on tässä asiassa hyvin merkittävän asian äärellä. Sillä on mahdollisuus näyttää oikeasti merkityksellisessä asiassa, mikä on oikein ja mikä ei. Asialla on kansainvälistä merkitystä enemmänkin kuin muutaman jalkapallostadionin rakentamisen verran.

– Jos kävisi niin onnellisesti, että asia saataisiin paikallisesti kuntoon, myös muut maan työpaikat voisivat alkaa korjata käytäntöjään inhimillisempään suuntaan.

”Qatarissa hyvät työolot eivät olisi rahasta kiinni”

Pälven mukaan erityisen raskauttavaa on se, että vauras öljymaa kohtelee vierastyöläisiä ala-arvoisesti.

– Eikö silloin voisi ajatella, että siihen pikkasen peukaloa laitetaan, että ei tämä ole oikein eikä soveliasta.

Suomen Lääkäriliitto aikoo ottaa asiassa yhteyttä Palloliittoon Suomessa.

– Aiomme kysyä heiltä, miten he ovat reagoineet uutisiin Qatarista omalta osaltaan ja miten asiaa on käsitelty sen jälkeen maailman jalkapalloliitossa. Maailman lääkäriliitto on nyt oman näkemyksensä asiasta antanut.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.