Mainos

Lääkäriliitto ennakoi pitkää lakkoa

Akavalainen Suomen lääkäriliitto jätti tänään odotetusti lakkovaroituksen. Lääkäriliitto ennakoi, että alkaessaan työtaistelusta tulee pitkä. Lakko alkaa käytännössä vasta maaliskuussa, mikäli sopimusta ei synny ennen sitä.

Varoitus ei tullut yllätyksenä Lääkäriliiton hylättyä lauantaina Kunnallisen työmarkkinalaitoksen (KT) tarjouksen uudeksi virkaehtosopimukseksi. Lääkäriliiton mielestä esitys ei vastannut sen tavoitteita eikä tuonut ratkaisua keskeiseen kiistakysymykseen, joka koskee työaikalain vaikutusta lääkäreiden päivystyskorvauksiin.

Kuntatyönantaja arvosteli lakkovaroitusta tuoreeltaan. KT katsoo tarjouksensa hylkäämisen osoittavan, että lääkärit vaativat selvästi tulosopimusta korkeampia korotuksia. KT:n laskelmien mukaan tarjouksen sisältämät tupo-korotukset, hyvitys työajan pidennyksestä ja palkkausjärjestelmän uudistus olisivat nostaneet sairaalalääkäreiden säännöllisen työajan ansioita sopimuskaudella lähes 10 prosenttia eli noin 1700 markkaa kuukaudessa.

Lääkäriliitto ei tänään täsmentänyt, minkä tasoinen palkankorotus tyydyttäisi sen jäsenistöä. Liitto korostaa työaikalain rajoittavan lääkäreiden päivystyksiä, mistä seuraa ansioiden laskua. Lääkäriliiton lakkopäällikön Olli Meretojan mukaan sairaalalääkäreiden peruspalkkoihin halutaan tuntuva nousu. Sairaala- ja terveyskeskuslääkäreiden keskimääräiset kokonaisansiot olivat noin 23 700 markkaa kuukaudessa keväällä 1997. Meretoja myöntää kokonaisansiot kohtuullisiksi. Hän kuitenkin pitää perustyön ansioita matalina, suorastaan huonoina.
-Haluamme peruspalkkaan sellaisen nousun, joka korjaisi sairaalalääkäreiden palkan sille tasolle, millä sen pitäisi olla työn vaativuuteen ja koulutuksen pituuteen nähden, Meretoja sanoi.

"Täsmälakko" vuoroviikoin

Lääkäreiden työtaistelu toteutetaan ns. täsmälakkona 38 sairaalassa eri puolilla maata. Lakko kattaa kaikki 22 sairaanhoitopiiriä. Parillisina viikkoina lakossa olisi noin 700 anestesia- ja röntgenlääkäriä, ja parittomina viikkoina noin 900 kirurgia ja silmälääkäriä. Sairaaloissa työskentelee yhteensä noin 6000 lääkäriä. Lakko alkaisi pääsääntöisesti maanantaisin kello 12 ja päättyisi perjantaina samaan aikaan. Meretoja arvioi, että lakosta tulee pitkä.
-En usko, että lakko päättyy 3-4 viikossa.

Meretojan mukaan kaikki välttämätön ja kiireellinen hoito taataan. Hän kuitenkin arvelee, että potilasjonoja voi muodostua lakon keston verran työtaistelun kohteena olevilla aloilla. Lakkovaroitus jätettiin perjantaina valtakunnansovittelija Juhani Saloniukselle ja kuntatyönantajalle. Lakko voisi alkaa aikaisintaan 16. helmikuuta, mutta virkariitalautakunnan käsittely lykännee alkamista kahdella viikolla 2. maaliskuuta asti. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaa muistuttaa, että lakko voi siirtyä edelleen viikolla, jos sovittelija pyytää työministeriöltä lykkäystä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.