Mainos

Lääkärilehti: "Konttia, kasipalloa ja subarua" katukaupassa yhä enemmän

Huumaavia reseptilääkkeitä päätyy Suomessa katukauppaan yhä runsaammin, kertoo Lääkärilehti. Katukauppa on jo niin yleistä, että lääkkeillä on omat kutsumanimet.

Asiantuntija-arvioiden mukaan Suomessa on 50 000 - 100 000 lääkkeiden väärinkäyttäjää.

Useimmiten lääkkeitä käytetään huumausaineen korvikkeena. Lääkärilehti kirjoittaa, että reseptilääkkeiden päihdekäyttö ja laiton kauppa on noussut kehittyneissä maissa vähintään yhtä suureksi ongelmaksi kuin perinteisten laittomien huumeiden käyttö. Tämä pätee myös Suomeen.

Reseptilääkkeitä väärin käyttäviä esiintyy meilläkin kaikissa sosiaaliryhmissä. Kyse ei siis ole vain nuorten tai huumeriippuvaisten ongelmasta. 

Mitä ovat kontti tai kasipallo?

Katukaupassa lääkkeet ovat saaneet jopa omat kutsumanimensä.

Tavalliselle kadunkulkijalle ei juurikaan sano mitään, jos vieressä kaveri tiedustelee toiselta kasipalloa tai subarua. Kyse ei ole biljardista tai autosta. Tosiasiassa hän kyselee buprenorfiinia, jota käytetään yleisesti heroiinin korvikkeena. Kontti on puolestaan vaikeiden kiputilojen hoitoon tarkoitettu oksikodoni, josta eri menetelmin saadaan suoneen ruiskutettavaa huumetta.  

Lääkärilehti kantaa aiheellisesti huolta reseptilääkkeiden väärinkäytöstä. Lehti kirjoittaakin, että päihdekäyttöön soveltuvia lääkkeitä määrättäessä tulee tutustua huolellisesti potilaan sairaushistoriaan.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.