Mainos

Lääkärilakko peruuttanut tuhansia leikkauksia

Lääkärilakko näkyy pitenevinä leikkausjonoina.

Kuukauden kestänyt lääkärilakko on peruuttanut yli viidentuhannen suomalaisen sovitut leikkausajat.

MTV:n uutisten sairaanhoitopiireistä saamien tietojen mukaan eniten leikkauksia on lykätty Helsingin seudun ja Oulun sairaaloissa. Potilaat on siirretty jonoon, jonka purkaminen alkaa lakon päätyttyä. Pääkaupunkiseudun sairaaloissa vain kiireisin viidesosa leikataan. Oulussa sairaanhoitopiiri arvioi, että jonoa puretaan vuosia.

Viikon ajan lakossa olleet Lahti, Kokkola, Joensuu, Jyväskylä, Pori ja Seinäjoki kasvattavat vähitellen jonoa.

Lakko laajenee

Ensi viikkolla on lakossa noin 950 kirurgian, sisätautien, neurologian sekä keuhkosairauksien erikoislääkäriä. Päättyneellä viikolla lakkovuorossa oli noin 480 eri alojen erikoislääkäriä. Lakon alueellisessa laajuudessa ei tapahdu muutoksia.

Lääkärilakko on kestänyt nyt kuukauden ja ensi viikko on viides lakkoviikko. Kiistaa ei ole soviteltu lakon alkamisen jälkeen.

Lakossa ovat edelleen keskussairaalat Kokkolassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa sekä Seinäjoen sairaala. Myös näiden kaupunkien terveyskeskuslääkärit ovat lakon piirissä. Helsingin, HUS-piirin ja Oulun yliopistosairaalat jatkavat lakkoa keskeytymättä, kunnes lääkäreille saadaan uusi virkaehtosopimus.
HUSin sairaaloista lakon piirissä ovat Meilahden sairaala, Marian sairaala, Naistenklinikka, Kätilöopisto, Silmä- ja korvasairaala, Lasten- ja nuorten sairaala, Kirurginen sairaala, Töölön sairaala sekä Jorvin ja Peijaksen sairaalat lukuun ottamatta Jorvin ja Peijaksen terveyskeskuspäivystystä. Laajimmillaan työtaistelun piirissä on noin 1400 lääkäriä eli noin 13 prosenttia kuntien palveluksessa olevista lääkäreistä.

Neuvottelut lakon päättämiseksi eivät ole toistaiseksi juuri edenneet. Lääkäriliiton puheenjohtaja Heikki Pälve ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Jouni Ekuri tapaavat seuraavan kerran valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen luona.17. huhtikuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.