Mainos

Lääkärilakko ei vielä näy yksityispuolella

Eilen alkanut ääkärilakko ei näy vielä lääkärien yksityisvastaanotoilla.

Yksityisillä lääkäriasemilla on ollut tänään rauhallista eilen alkaneesta lääkärilakosta huolimatta. Lakon vaikutusten odotetaan näkyvän vastaanotoilla vasta 4-5 viikon kuluttua.

Kokemukset vuoden -84 lääkärilakosta osoittaa, että potilaat eivät helposti hakeudu yksityislääkärin vastaanotolle. Pisimmät jonot yksityispuolella ovat tällä hetkellä kaihileikkauksiin, psykiatriseen hoitoon ja ortopedisiinleikkauksiin. Lakon aikana jonot pitenevät ja niiden purkaminen lakon päätyttä kestää pitkään.

Päivystyksissä ruuhkaa

Oulun seudun yhteispäivystys ruuhkaantui kuitenkin iltapäivän kuluessa, ja potilaiden odotusaika venyi jo yli parin tunnin mittaiseksi. Helsingin ainoassa virka-aikana päivystävässä Kallion terveyskeskuksessa tämä päivä oli selvästi vilkkaampi kuin eilinen, mutta silti odotettua rauhallisempi. Lisätyövoimaa ei tarvittu. Ennen päivystysajan päättymistä kello 16 kiireellisimpiä potilaita ohjattiin Marian sairaalaan, jonka vastuulle päivystys illaksi siirtyi.

Kalliossa jonottavista potilaista lääkäri seuloi kiireisimmät tapaukset jonon keulille. Osastonhoitaja Veli-Pekka Helvolan mukaan jonotusajat ovat toistaiseksi pysyneet kohtuudessa. Asiakkaille on Helvolan mukaan ehdotettu hakeutumista yksityislääkärin vastaanotolle esimerkiksi reseptiuusinnoissa.

Oulussa ruuhkaa

Oulussa perusterveydenhuollon päivystyksestä vastaava ylilääkäri Matti Mäntymaa kertoi, että suojelutyössä oli aamukahdeksasta asti kolme lääkäriä. Iltapäiväksi päivystykseen saatiin vielä yksi lääkäri lisää. Iltapäivän alkaessa odottamassa oli parikymmentä potilasta. Vastaanotolla käyneitä oli noin 40. Normaalisti yhteispäivystyksessä käy päiväsaikaan 10-20 potilasta, joita on hoitamassa yksi lääkäri.

Oulun yliopistollisen sairaalan lakkopäällikkö Juha Karinen kertoi, että sairaalan toiminta on sujunut suunnitelmien mukaan. Sekä maanantaille että tiistaille tuli suojelutyöpyyntöjä, ja tarvittavat nukutuslääkärit kiireellisiin ja päivystysluonteisiin leikkauksiin on osoitettu, hän kertoi. Sairaansijoja OYS:ssa on suljettu lakon vuoksi yhteensä 111. Kaikkiaan OYS:ssa on käytössä 748 sairaansijaa.

Lakossa olevilla erikoisaloilla toimivista lääkäreistä noin 60 prosenttia on lakossa. Tampereella lääkärilakon

Hyvää päivää!

vaikutus näkyy selvimmin Hatanpään kaupunginsairaalan päivystysasemalla, missä lakon aikana on töissä kaksi lääkäriä tavallisten kuuden sijasta. Ainakin tiistaihin mennessä potilaista oli pystytty huolehtimaan. Päivystysaseman ylilääkäri Martin Rasmussen arvioi, että potilaita on lakon alettua tullut ovesta sisään noin puolet normaalista. Tavallisesti Hatanpäällä hoidetaan tai ohjataan eteenpäin noin 220-230 potilasta vuorokaudessa.

-Yleisö on hyvin ymmärtänyt lakkotilanteen. Tänne ei ole tultu muuten kuin kiireellisen avun tarpeessa, sanoi Rasmussen.

Yksityisille jo tulijoita

Lakon vaikutukset tuntuivat Oulussa yksityisissä lääkärikeskuksissa heti eilisiltana. Aikoja on varattu tavanomaista enemmän yleislääkäreille. Myös erikoislääkäreille, kuten korva- ja lastenlääkäreille, on ollut kysyntää tavanomaista vilkkaammin, kerrottiin lääkärikeskus Poruksesta.

Tampereen yksityisille lääkäriasemille lakko ei ainakaan vielä ole tuonut potilaiden tulvaa. Useat ajan varanneet olivat kuitenkin soittaneet ja halunneet varmistaa, että lakko ei vaikuta heidän hoitoonsa.

-Lakko näkyy meillä varmaan vasta vähän ajan kuluttua, arveli työterveyshoitaja Irma Makkonen lääkäriasema Reflexistä. Hammaslääkäreiden olo lakon ulkopuolella ei näytä olevan ihmisille itsestäänselvyys. Oulun sosiaali- ja terveystoimi muistuttaa, että lakko ei koske hammaslääkäreitä. Hammaslääkärit kuuluvat Suomen Hammaslääkäriliittoon ja ovat töissä lääkärilakon aikana normaalisti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.