Lääkärijärjestö pääsi sopuun talebanien kanssa

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja on viiden vuoden tauon jälkeen palannut Afganistaniin. Järjestö toimii pääkaupungissa Kabulissa ja rauhattomassa Helmandin maakunnassa Etelä-Afganistanissa.

Paluun mahdollistivat sopimukset niin Kabulin hallituksen, ulkomaisten joukkojen kuin Taleban-liikkeen kanssa, kertoo järjestön maajohtaja Michiel Hofman.

-Kaikki kolme osapuolta ovat vakuuttaneet, että ne kunnioittavat oikeuttamme toimia täällä. Sotilaat ja kapinalliset ovat luvanneet pysyä poissa sairaaloistamme, Hofman sanoi tanskalaiselle Berlingske Tidende -lehdelle. Hänen mukaansa sopimuksen hieromiseen meni puolisen vuotta.

Järjestö poistui maasta 2004, kun viisi sen työntekijää tapettiin. Kasvava avuntarve sai järjestön palaamaan taistelujen keskelle.

Hofmanin mukaan taisteluissa haavoittuneet kuormittavat muutenkin heikoissa kantimissa olevia Afganistanin sairaaloita. Terveydenhuolto on jo ennestäänkin kriisissä maassa, jossa eliniänodote on 45 vuoden tienoilla ja lapsikuolleisuus ennätyskorkea.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat