Mainos

Lääkäriin pääsy yhä vaikeaa

Lääkäriin pääsy kiireettömän hoidon vuoksi ei ole juurikaan helpottunut terveyskeskuksissa viime keväästä.

Osassa terveyskeskuksia tilanne on jopa huonontunut. Nyt lähes puolet suomalaisista asuu alueella, missä lääkäriin ei pääse läheskään aina hoidon tarpeesta huolimatta. Osassa terveyskeskuksia ongelma on jokapäiväinen. Vain joka neljäs suomalainen saa ajan omalle terveyskeskuslääkärilleen aina, kun hoidon tarve on todettu.

Kaikki eivät vieläkään saa edes puhelimella välittömästi yhteyttä omaan terveyskeskukseensa. Joka neljäs suomalainen asuu tällaisella ongelma-alueella. Pahin tilanne on aamutunneilla kello 8-10. Välitön yhteyden saanti on kuitenkin jonkin verran parantunut viime huhtikuusta, jolloin vaikeasti tavoitettavien terveyskeskusten alueella asui yli kolmannes väestöstä.

Hoidon tarpeen arviointi sen sijaan onnistuu yleensä kolmessa päivässä. Vastanneista terveyskeskuksista vain kahdella oli ajoittain ongelmia tässä asiassa.

Kaikki eivät julkaise jonotilannettaan

Kaikki terveyskeskukset eivät julkaise jonotilannettaan lainmukaisesti. Joka kymmenes terveyskeskus ei ole katsonut tällaista tiedottamista tarpeelliseksi. Myös läpipäässeiden puhelujen osuuden käyttö eräänlaisena laatumittarina on käytössä vain 53 terveyskeskuksessa.

Jotkut terveyskeskukset ovat ottaneet käyttöön myös uusia keinoja. Esimerkiksi Hämeenlinnan seudun terveyskeskuksessa on uusi takaisinsoittoon perustuva puhelinpalvelu. Asiakkaan ei tarvitse enää näppäillä numeroa aina uudelleen ja uudelleen, vaan häneen otetaan yhteyttä.

Alueelliset erot ovat edelleen suuria. Huonolta tilanne näyttää esimerkiksi Lapissa, missä liian kauan lääkäriaikaa jonottavien osuus on noussut puolessa vuodessa 36 prosentista 77 prosenttiin. Yli 70 prosenttia väestöstä joutuu varautumaan yli kahden viikon odotukseen myös Varsinais-Suomessa, Itä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Paras tilanne tällä haavaa on Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Savossa. Näissä lääkärinpääsyä on pystytty parantamaan jopa huomattavasti huhtikuusta lähtien.

Tiedot perustuvat Stakesin terveyskeskuksille lokakuussa lähettämään kyselyyn, johon vastasi 175 terveyskeskusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.