Lääkärihelikoptereiden lento lahjoitusvaroin päättyy

Lääkärihelikopterien toiminta siirtyy kokonaan valtion rahoitettavaksi ensi vuoden alussa.

Tähän saakka joka toinen lento on rahoitettu yhdistysten keräämillä lahjoitusvaroilla. Ray on maksanut joka toisen lennon kulut.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson lupaa, että rahat toiminnan siirtämiseen löytyvät ensi vuoden budjetista.

Uusi tukikohta Tampereelle

Tukiyhdistykset ovat ottaneet päävastuun lääkärihelikopteritoiminnasta jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

Rahaa on saatu yksityisiltä lahjoittajilta ja Raha-automaattiyhdistykseltä. Yhteiskuntaa on pyydetty apuun vuosia, mutta vasta nyt valtio on päättänyt ottaa vetovastuun toiminnasta.

–Tätä siirtoa aloitettiin jo viime hallituskaudella ja meille tulee nyt vuoden vaihteen jälkeen kuusi tukikohtaa viiden sijaan eli kattavuus tulee myös kasvamaan, Guzenina-Richardson.

Valtion budjetoimalla 22 miljoonalla eurolla tullaan ensi vuonna pyörittämään viittä nykyistä helikopteritukikohtaa.

Uusi, kuudes, tukikohta perustetaan Tampereelle.

Rahapula pitänyt kopterit välillä maassa

Tukiyhdistyksissä uudistusta pidetään hyvänä muttei täysin uskottavana.

– Meillä on oma epäilyksemme siitä, että saadaanko tätä toimintaa täysimittaisesti vielä vuoden alusta käyntiin. Mutta silloinhan se ei ole enää meidän murheemme, Medi-Heli ry:n toiminnanjohtaja Risto Manninen toteaa.

Guzenina-Richardson vakuuttaa, että asia hoituu ja toimintavarmuus paranee.

– Meillä oli ainoastaan viisi tukikohtaa silloin kun yhdistykset pyörittivät tätä toimintaa. Lisäksi siellä oli valitettavasti taloudellisia epäselvyyksiä ja välillä kopterit maassa.

Taloudelliset epäselvyydet eivät ole olleet väärinkäytöksiä – kopterit ovat toisinaan jääneet maahan lahjoitusvarojen vähyyden takia.

Katso Anne Forssénin juttu (Seitsemän uutiset 16.11.2011)

Lue myös:

    Uusimmat