Mainos

Lääkärien koulutuskytkökset julkisiksi

Lääkärien täydennyskoulutuksessa saattaa olla kyse puhtaasta markkinointitilaisuudesta silloin, kun koulutuksen ideoi kaupallinen yritys tai järjestö.

Lääkärien ammatillisen kehittämisen arviointineuvosto haluaa lääkärien täydennyskoulutuksen kaupalliset sidonnaisuudet julkisiksi. Sidonnaisuudet pitäisi ilmoittaa kahden viimeisen vuoden ajalta sekä koulutustilaisuuden ohjelmassa että kussakin esityksessä.

Lääkärien täydennyskoulutus on ongelmallista silloin, kun kaupallinen yritys tai järjestö ideoi koulutustilaisuuden sekä valitsee sen aiheet ja luennoitsijat. Silloin kyse voi ollakin puhtaasta markkinointitilaisuudesta eikä koulutuksesta.

Yrityksiä ja järjestöjä ei kuitenkaan haluta sulkea pois täydennyskoulutuksen tukemisesta, koska valtion ja kuntien koulutusmäärärahat eivät riitä tarvittavan koulutuksen järjestämiseen. Yhteistyön tarvetta lisää vielä nopeasti kehittyvä teknologia, jonka hyödyt ja turvallisuus on arvioitava käytännössä.

Sidonnaisuus voi olla muun muassa työsuhde tai toimeksianto, osakkeiden omistus, toimiminen hallintoelimissä tai apurahat. Sidonnaisuus tulisi ilmoittaa myös, jos yritys tai järjestö maksaa kouluttajalle palkkiota tai jos hän osallistuu koulutukseen näiden kustannuksella.

Kansainvälisissä kongresseissa lääkärit ovat jo pitkään ilmoittaneet kaupalliset sidonnaisuutensa. Sama käytäntö on kansainvälisillä tieteellisillä julkaisuilla sekä kotimaisilla lääkärilehdillä ja Käypä Hoito -suosituksilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.