Mainos

Lääkäriä epäillään kyseenalaisesta reseptitehtailusta

Itäsuomalaisen lääkärin epäillään kirjoittaneen vuosien ajan kyseenalaisin perustein keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Niistä osan epäillään joutuneen aineiden väärinkäyttäjille ja katukauppaan.

Tänä vuonna saman lääkärin epäillään kirjoittaneen riittämättömin perustein lyhyessä ajassa yli 1700 lääkemääräystä. Suuri osa asiakkaista on ollut venäläisiä, jotka ovat asioineet suomalaisapteekeissa kotimaassaan saamiensa lääkemääräysten kanssa.

Valvira ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea selvittävät parhaillaan apteekkien toimintaa asiassa. Fimea muistutti jo heinäkuussa, että apteekkien pitää noudattaa lakia ja määräyksiä toimittaessaan lääkevalmisteita ulkomaisten reseptien perusteella.

Lääkärin reseptitehtailusta kertoi maanantaina Iltalehti.

Valviran ylilääkäri Markus Henriksson sanoo, että lääkärin aiempiin lääkkeenmääräämiskäytäntöihin on puututtu useaan otteeseen ja eri viranomaisten taholta. Tänä vuonna ilmi tullut "reseptitehtailu" on taas tuore tapaus ja oma "erillinen tutkintakokonaisuutensa".

Poliisi päättää lähiviikkoina, aloittaako se asiassa esitutkinnan. Etelä-Karjalan poliisi rikosylikomisario Kari Hyyryläinen ei ota kantaa mahdollisiin rikosnimikkeisiin.

Lääkärin toimia seurattu vuosien ajan

Entisessä Neuvostoliitossa tutkintonsa suorittanut lääkäri sai jo 1992 sosiaali- ja terveyshallitukselta huomautuksen siitä, ettei ollut noudattanut riittävää varovaisuutta määrätessään keskushermostoon vaikuttavia niin sanottuja pkv-lääkkeitä.

Vuonna 2008 kahdesta apteekista ilmoitettiin, että lääkäri olisi kirjoittanut suuria määriä pkv-lääkkeitä niitä väärinkäyttäville henkilöille. Lääkäri ilmoitti myöhemmin samana vuonna lopettavansa itsenäisen ammatinharjoittamisen. Toiminta kuitenkin jatkui, kuten viranomaisten valvontakin. Valvira vei kesällä 2012 lääkäriltä oikeudet määrätä keskushermostolääkkeitä ja huumausaineryhmään kuuluvia lääkkeitä. Runsas kuukausi sitten Valvira määräsi, ettei lääkäri saa määrätä mitään apteekista toimitettavia lääkkeitä.

Tänä vuonna lääkärin epäillään kirjoittaneen hyvin suuren määrän lääkemääräyksiä yli tuhannelle asiakkaalle. Kirjoitetut lääkkeet eivät ole keskushermostolääkkeitä, joiden kirjoittaminen oli lääkäriltä aiemmin jo evätty.

-Nyt selvitetään, ovatko jotkut suomalaisapteekit toimittaneet venäläisille asiakkailleen lääkkeitä sellaisilla lääkäreiden lääkkeenmääräämismenettelyillä, jotka eivät ole olleet asianmukaisia, sanoo Henriksson.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.