Mainos

Lääkäri: Ukkonen yhdistetään virheellisesti terveysongelmiin

Särkeekö päätäsi aina ennen ukonilmaa, tai tunnetko nivelissäsi lähestyvän myräkän? Sitkeistä kansanuskomuksista huolimatta ukkosella ei olekaan suurempaa yhteyttä ihmisen terveyteen, sanoo Mehiläisen vastaava lääkäri Pippa Laukka.

– Jonkinlainen yhteys voi olla, mutta kovin vakuuttavaa näyttöä ukkosen ja terveysongelmien yhteydestä toisiinsa ei ole tutkimuksissa löydetty, Laukka toteaa.

Laukan mukaan ukonilma koetaan usein voimakkaana ja pelottavana tapahtumana, mikä saattaa laukaista ihmisissä herkkyyttä reagoida siihen kehollaan. Erilaiset oireet on helppo yhdistää selkeästi havaittavaan ilmiöön.

– Oireiden ja ilmanalan yhdistäminen toisiinsa on myös opittua käytöstä, Laukka sanoo.

Mistä sitten johtuu, että toiset ihmiset kokevat samoja oireita toistuvasti ukkosella? Laukan mukaan syy löytyy ukkosta ennakoivista tekijöistä.

Joidenkin tutkimusten mukaan ukkonen saattaisi lisätä esimerkiksi astmakohtausten määrää, mutta Laukan mielestä asia ei ole niin yksiselitteinen.

– Monilla astmaatikoilla on myös allergiaa. Siitepöly ja itiöt leviävät tuulen mukana, ja kulkeutuvat siten myös hengitysteihin. Ukonilmaa edeltää usein tuuli, joten oireet voivat johtua siitä, Laukka arvelee.

Sama pätee myös niveliin, jonka kolotuksista monet pystyvät "ennustamaan" lähenevän ukkosen. Laukan mukaan nivelet oireilevat muutenkin silloin, kun ilma viilenee.

Myös ukkoseen yhdistetty päänsärky voi johtua todennäköisemmin ukkosta edeltävistä tekijöistä, kuten siitä, että kuuma ilma on aiheuttanut nestehukan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.