Mainos

Lääkäri: Sikavirus yhä voimissaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sikainfluenssaepidemia vaikuttaa pelättyä vaarattomammalta. Tauti muistuttaa tällä hetkellä normaalia kausi-influenssaa.

Osaston ylilääkäri Asko Järvinen Hyksin infektiosairauksien klinikalta sanoo kuitenkin, että spekulaatiot uuden H1N1-viruksen heikkenemisestä saattavat hyvinkin johtua diagnostiikasta.

- Tuskin virus on heikentynyt. Riski on usein päinvastainen. Useinhan se influenssavirus muuttuu ominaisuuksiltaan tarttuessaan ihmisestä toiseen. Silloin on olemassa riski, että joku muunnos johtaa helpommin ihmisestä toiseen tarttuvaan muotoon, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan juuri muuntuvuuden vuoksi alkuvaiheessa influenssapotilaat pyritäänkin eristämään.

- Kun uusi tauti syntyy, ensin havaitaan vaikeimmat tapaukset. Meksikossa on ollut lieviä tapauksia jo aikaisemmin. Kun nuoret ja terveet, joiden ei oletettu sairastuvan sairastuivat, tauti havaittiin. Ihmiset, jotka olivat esimerkiksi Meksikossa jo valmiiksi perussairaita, eivät poikenneet tavalliseen influenssaan sairastuneista.

- Muualla maailmassa tiedettiin etukäteen, että tauti on lähtenyt liikkeelle, ja näin on saatu parempi kokonaiskuva kaikista sairastuneista. Näinhän epidemiat usein syntyvät, ylilääkäri muistuttaa.

Tauti voi olla vaarallisempi ikäihmisille ja heille, joilla on jo muita sairauksia. Näihin ryhmiin Järvisen mukaan pitäisikin keskittää lääke -ja terveydenhuollon resursseja.

Tartuntoihin varaduttava jo leviämisalueilla

Järvisen mielestä esimerkiksi työmatkalaisten ei ole vielä syytä ryhtyä perumaan matkojaan. Jos matkustaa suuren tartuntariskin maahan, Järvinen muistuttaa hyvästä käsihygieniasta ja muusta varovaisuudesta.

- Kannattaa esimerkiksi jättää kättelyt väliin. Se varmaan voidaan tällaisen epidemian aikana jättää väliin.

Tartunta puhkeaa sairaudeksi noin 7 vuorokauden kuluessa tartunnan saamisesta. Järvisen mukaan on olemassa erittäin pieni riski, että sairastunut levittäisi tautia jo ennen sairauden puhkeamista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.