Lääkäri: Puolet lasten trampoliinivammoista olisi estettävissä

Lasten trampoliinivammoja hoidetaan lääkärin vastaanotolla kesäaikaan jatkuvasti, kertoo lasten ortopedi Vesa Vähäsarja Oulun Terveystalosta.

– Uskoisin, että päivystävissä hoitopaikoissa trampoliinivammoja hoidetaan useita viikossa, Vähäsarja sanoo.

Tyypillisimmin vastaanotolle tullaan käsivamman vuoksi.

– Kun lapsi tai nuori tulee hypystä alas, vaistomaisesti otetaan kädellä vastaan ja yritetään suojata. Silloin tulee rannetason, kyynärvarren, kyynärpään ja olkavarren tason vammoja, Vähäsarja luettelee.

Yleisin vamma, minkä lapsi trampoliinilla hyppiessään saa, on lievä venähdys. Se ei Vähäsarjan mukaan vaadi lääkärin hoitoa. Astetta vakavampia mutta yleisiä trampoliinivammoja ovat rannemurtumat sekä kyynär- ja värttinäluun alueen murtumat.

Jos murtuma on hyvässä asennossa, hoidoksi riittää pelkkä kipsaus. Tarvittaessa käden asentoa korjataan nukutuksessa ja murtuma kiinnitetään metallipiikeillä.

– Pääsääntöisesti murtumat paranevat niin, että niistä ei jää haittaa. Lähinnä kyynärpään vammoista saattaa jäädä jonkin verran liikerajoitusta.

Vähäsarja uskoo, että trampoliinivammoja hoidetaan lääkärin vastaanotoilla hieman enemmän kuin takavuosina.

– Trampoliinien yleistyminen lisää myös trampoliinivammoja, Vähäsarja epäilee.

Trampoliinilla hyppiminen ei Vähäsarjan mukaan ole sen vaarallisempaa, kuin minkään muunkaan urheilulajin harrastaminen.

– Jokaiseen urheilulajiin liittyy omat riskinsä. Oma arvioni kuitenkin on, että yli puolet trampoliinivammoista pystyttäisiin estämään, jos noudatettaisiin turvamääräyksiä.

Jos vahinko kuitenkin käy, Vähäsarja vinkkaa, että ensiavuksi sopii kantoside ja kipulääke. Jo ne helpottavat lapsen oloa matkalla lääkäriin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat