Lääkäri neuvoo: Näin selviydyt siitepölyallergiasta

Maaliskuun loppu ja huhtikuun alku ovat siitepölyallergioiden aikaa. Lepän alkaessa levittää siitepölyään jo aikaisin alkukeväästä joutuu moni siitepölyallergiasta kärsivä kovalle koetukselle. Opi siis lääkitsemään siitepölyallergiaa oikein, ja tiedä koska sinun tulisi hakeutua lääkäriin.

Lääkäriasema Mehiläisen yleislääkäri Jukka Aallon mukaan siitepölykausi alkaa olla käsillä millä hetkellä hyvänsä. Aalto kertoo että kotikonstein allergiaa ei ole mahdollista selättää, vaan heti oireiden ilmestyttyä kannattaa apua hakea apteekin hyllyltä.

Apua antihistamiinista

– Antihistamiinitabletit auttavat hyvin lieviin oireisiin kuten nuhaan ja silmien ärsytykseen. Pahempien allergiaoireiden, kuten tukkoisen nenän ja hankalien silmäoireiden ilmestyessä kannattaa käyttää kortisoninenäsumutetta ja silmiin kortisonitippoja, joita saa apteekista ilman reseptiä, Aalto kertoo.

Ensisijaisesti lääkkeenä kannattaa käyttää siis antihistamiinivalmisteita ja erilaisia nenäsumutteita sekä silmätippoja. Limakalvoja supistavia reseptilääkkeitä Aalto suosittelee vain jos lääkäri niitä vaivoihin erityisesti ehdottaa. Aalto korostaa kuitenkin, että reseptillä saatavia, pseudoefedriiniä sisältäviä ja keskushermostoon vaikuttavia allergialääkkeitä tulee muistaa käyttää kuitenkin enintään vain kymmenen päivän kuurina kerrallaan.

– Pseudoefedriini supistaa limakalvoja, joka auttaa allergiaoireisiin, mutta mikäli lääkettä käyttää pitempään kuin kymmenen päivää kerrallaan, saattavat oireet päinvastoin vahvistua. Liian pitkään käytettyinä nämä reseptilääkkeet alkavat tukkia limakalvoja, ja tulee reaktio jossa tukkoisuus pahenee kun keho on tottunut lääkkeeseen, Aalto selittää.

Vaikeissa tapauksissa lääkäriin

Aalto kertoo myös, että vaikka siitepölyallergia havaitaan usein jo lapsena tai nuorena, saattaa allergia joskus puhjeta yllättäen myös vanhemmallakin iällä. Allergiaoireiden vahvuus vaihtelee paljon myös ihmisestä riippuen, ja oireet sekä lääkkeiden vaikutusteho ovatkin jokaisella yksilölliset. Mikäli tavalliset allergialääkkeet eivät auta riittävästi siitepölyallergian oireisiin, tai ilmenee astmaoireita, kehottaa Aalto hakeutumaan lääkäriin.

– Vaikeissa allergiatapauksissa voidaan suorittaa erikoislääkärin vastaanotolla siedätyshoitoa, jossa keho totutetaan sietämään allergeeneja, kuten esimerkiksi siitepölyä. Tämä voidaan toteuttaa joko pistohoitoina tai kielen alle astetuilla tableteilla, Aalto tarkentaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös nämä:

Lue myös:

    Uusimmat