Lääkäri lyttää Suomen järjestelmän: Potilas on rasite

Terveydenhoidon asiantuntija arvostelee kovin sanoin suomalaista hoitojärjestelmää.

Erikoislääkäri Raimo Puustisen mukaan suomalainen terveydenhoitojärjestelmä on laitoskeskeistä, ja potilas on vain sivutekijä. Hänen mielestään Suomen pitkät potilasjonot johtuvat siitä, että lääkärien palkka tulee laitoksilta eikä potilailta.

– Suomalaisessa järjestelmässä potilas on rasite. Mitä enemmän tulee potilaita, sitä huonommaksi palkan hyötysuhde muuttuu. Tämä on keskeinen syy siihen, miksi meillä on terveydenhuoltoon niin mahdottomat jonot, Puustinen arvioi Radio Novan Enbuske Linnanahde Crew -ohjelmassa.

Puustisen mukaan ratkaisumalli löytyisi läheltä.

– Norjassa jonot purkautuivat aikanaan niin, että perusterveydenhoidon lääkärit siirtyivät vapaiksi ammatinharjoittajiksi. Silloin jonot hävisivät käytännössä yhdessä yössä, Puustinen kertoo haastattelussa. 

Puustisen mukaan eurooppalainen malli toimisi myös Suomessa - ja siitä on jopa näyttöä: Kansaneläkelaitos toteutti 1985-93 kokeilun, jossa itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivat yleislääkärit huolehtivat 40 000 suomalaisen perusterveydenhuollon lääkäripalveluista Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Lahdessa.

Puustinen ihmettelee toukokuussa 2013 kirjoituksessaan Potilaan lääkärilehti -verkkolehdessä, miksi onnistunut kokeilu haudattiin vähin äänin.

Kokeilusta tehtiin Puustisen mukaan laaja seurantatutkimus, jonka mukaan järjestely helpotti lääkäriin pääsyä, paransi hoidon jatkuvuutta, lisäsi potilaitten tyytyväisyyttä palveluihin ja kokeilun kustannukset olivat kohtuulliset.

– Terveyskeskustemme jonotilanne on nykyisellään täysin sietämätön, eikä ratkaisu tähän todellakaan löydy kuntakarttoja piirtelemällä, kuten nykyinen hallituksemme näyttää uskovan. Jos edellä kuvattu malli toimii muualla Euroopassa, miksi se ei toimisi Suomessa? Puustinen kirjoittaa 14.5.2013.

Puustinen kirjoitti viime tiistaina Potilaan lääkärilehti-verkkolehdessä pysäyttävän esimerkin suomalaisen hoitojärjestelmän toimimattomuudesta.

Puustisen esimerkissä sytostaattihoidon nostaman kuumeen vuoksi laboratoriokokeisiin tullutta potilasta istutetaan odotushuoneessa tuntikausia, vaikka lähete on valmiina. Makuupaikkaakaan ei löydy, koska potilasta ei ole kirjattu päivysaseman potilaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat