Lääkäri: Lapsi ja laihduttaminen huono sanapari

Väestöliiton nuorisolääkärin mukaan lasten ylipainosta pitää puhua varovasti. Maalaisjärjen käyttö on vanhemmille sallittua.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut nuorisolääkäri Miila Halonen kehottaa vanhempia malttiin ja maalaisjärjen käyttöön, kun mietitään, onko oma lapsi esimerkiksi ylipainoinen vai vielä lapsuuden pyöreä.

– Lapsen ylipainossa pitää ajatella häntä yksilönä. Täytyy katsoa, miten lapsi jaksaa ja voi arjessa. Asia on lääkärillekin vaikea. Jos jaksaa harrastaa ja porrasnousussa ei hengästytä, pyöreys ei haittaa, Halonen sanoo.

– Terve lapsi jaksaa leikkiä ja painaa pihalla kavereiden perässä eikä jää jälkeen.

Lasten ulkonäköpaineista on keskusteltu viime aikoina paljon. Ja siitä, voiko lapsen kanssa puhua ulkonäöstä ja painoon liittyvistä asioista.

Nuorisolääkärin mukaan kotona ja koulussa pitää olla erittäin tarkkana.

– Lapsen reaktioita on tarkkailtava varsinkin murrosiän herkkinä vuosina, kun lapsi muutenkin tarkkailee itseään.

Halonen kääntäisi katseen enemmänkin vanhempiin, kuin lapseen. Lääkäri muistuttaa, että vanhemmat käyvät kaupassa ja voivat ostaa ne herkut, joilla paino nousee. Jos lapsella on ylipainoa, ei saisi lähteä osoittamaan tikulla yhtä perheenjäsentä, joka on kuitenkin osa kokonaisuutta.

– Tarkkana on oltava lääkärissäkin. Pieni mulkaisu tai varomaton sivulause voi laukaista tarkkailukierteen, Halonen sanoo.

Lääkärin mukaan kotona pitäisi löytää tasapaino ulkonäköasioissa. Pitää voida puhua ulkonäöstä ja esimerkiksi painosta, mutta lapsen pitää voida kasvaa rauhassa myös sellaiseksi kun on.

Lapsi ja laihduttaminen on lääkärin mukaan huono sanapari. Enemmänkin pitäisi miettiä kokonaisuutena, mitä voitaisiin tehdä, että perhe voisi hyvin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja