Mainos

Lääkäri julisti vihannekseksi - perhe onnistui kuntouttamisessa itse

Liikenneonnettomuuksissa vakavasti loukkaantuneiden lasten ja nuorten kuntoutus on Suomessa retuperällä. Alle 12-vuotiaille ei ole edes olemassa laitosta, joka kuntoutusta voisi antaa. Varsinkin aivovamman saaneiden kuntoutus on unohtunut.

– Monesti tuntuu siltä, että se on tietoisesti unohdettu, huokaa MTV:n 45-minuuttia ohjelman haastattelema äiti.

Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö aloittaa loppuvuoden aikana tiedotuskampanjan autokouluille liikenneonnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi. Tavoitteena on herättää tiellä liikkujat huomaamaan, mihin riskinotto loukkaantuneen lapsen ja hänen perheensä kohdalla voi johtaa jopa vuosikymmeniksi.

Kampanjan yhteydessä noin 500:aan autokouluun jaetaan dvd, joka kertoo vakavan aivovamman saaneen 10-vuotiaan Marikan arkipäivästä kotihoidossa.

– Esimerkiksi mopo- ja skootterionnettomuudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Haluamme kampanjalla kiinnittää huomiota liikennekäyttäytymiseen. Loukkaantuneen lapsen kohtalon voi ymmärtää vasta kun näkee mitä se arki on, sanoo säätiön toiminnanjohtaja Rauni Lallo.

Kursseilla ei kuntoudu

Perheet kertovat, että lapsi voidaan diagnostisoida jopa kehitysvammaiseksi eikä aivovammaiseksi. Syitä voidaan vain arvailla.

– Säästetäänkö siinä julmasti. Aivovammaista pitäisi ainakin yrittää kuntouttaa, mutta kehitysvammaisen lapsen voi piilottaa laitokseen kuntoutuksen ulkopuolelle, tuskainen äiti murehtii.

– Tosiasia on myös se, että eri puolilla maata sairaaloissa on erilaista asiantuntemusta näissä asioissa. Voi olla, että vääriä diagnooseja tulee myös siitä syystä, Lallo arvioi.

Aivovamman liikenneonnettomuudessa saanut aikuinen pääsee tehohoidon ja akuuttisen vaiheen sairaalahoidon jälkeen yleensä alan kuntoutuslaitokseen. Lasten kohdalla loppusijoituspaikka on joko kotona tai kehitysvammalaitoksessa.

– Toki liikennevammaperheille järjestetään monessa paikassa erilaisia sopeutusvalmennuskursseja, mutta siellä sopeutetaan vain perhettä radikaalisti muuttuneeseen perhe-elämään. Lapsi ei siellä saa mitään apua.

"Vihannes lähtee aamulenkille"

Ne, joilla voimia ja taitoa löytyy, kuntouttavat lapsiaan kotona. Oppia joudutaan hakemaan kalliisti ulkomailta saakka. Eräässä eteläsuomalaisessa perheessä kuntoutusmalli haettiin paikan päältä Yhdysvalloista.

– Lääkärin diagnoosi pojastamme oli, että hän on loppuelämänsä vihannes ja muiden autettavissa. En uskonut lääkäriä. Nyt meidän vihannes käy aamulenkillä ja menestyy hyvin lukiossa.

Liikennevammalasten ja perheiden arkipäivän haasteita käsitellään laajemmin keskiviikkona MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa kello 20 alkaen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.