Mainos

Lääkäri: Älkää koskeko yhteenkään valkoiseen sieneen

Elinsiirtoihin erikoistunut lääkäri Helena Isoniemi varoittaa koskemasta Suomen luonnossa yhteenkään valkoiseen sieneen. Isoniemi hoitaa Kirurgisessa sairaalassa Helsingissä parhaillaan kolmea hengenvaarassa olevaa ihmistä, jotka söivät viime viikonlopun aikana valkoisia kärpässieniä.

Kaikkien kolmen hengenvaarassa olevan aikuisen verta yritetään parhaillaan puhdistaa ns. hemodialyysin eli ulkopuolisen koneen avulla.

- Kaikkien maksan toiminta on pettänyt ja nyt seuraammeko, elpyykö maksan toiminta vai joudummeko maksansiirtoihin, Kirurgisen sairaalan maksatehon ylilääkärinä toimiva dosentti Helena Isoniemi kertoo.

Kun ihmisen maksa alkaa toimia vajaalla teholla, sairastunut voi vaipua koomaan.

- En voi kommentoida yksittäisten potilaiden tilannetta enkä siis potilaiden tajunnanastettakaan, kerron vain sen, että tilanne on äärimmäisen vakava, Isoniemi kertoo.

Neljättä valkoisista kärpässienistä sairastunutta hoidetaan muualla eikä hänen kuntonsa ainakaan tällä hetkellä vaadi siirtoa maksa-alan erikoissairaalaan Helsinkiin. Kaikki Suomen vaikeat maksapotilaat hoidetaan Kirurgisessa sairaalassa.

Jos maksansiirtoon päädytään, potilaat ilmoitetaan yhteispohjoismaiseen, äkillisten maksapotilaiden jonotuslistaan. Elinsiirtoon sopivista maksoista on pulaa. Siirtoleikkaus on sekä kallista että tarkkuutta vaativaa.

Kokenut elinsiirtolääkäri kehottaakin välttämään kaikkia valkoisia sieniä Suomen luonnossa:

- Meidän viestimme on selvä - älkää koskeko valkoisiin sieniin. Ne ovat harvoin syötäviä ja valkoinen kärpässieni on aina myrkyllinen, Isoniemi toteaa.

 • Vastaa kyselyymme: Tunnistatko myrkyllisen sienen?
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.