Lääkäreiltä tukea potilasturvalaille

Lääkäriliiton mukaan Tehyn päätös hoitajien rajaamattomista joukkoirtisanoutumisista vaarantaa potilasturvallisuuden. Tämän vuoksi potilasturvalaki oli pakko säätää, sanoo liiton puheenjohtaja Olli Meretoja. Hänen mukaansa laki voi tuoda kuitenkin vain lyhytaikaisen avun.

Suomen Lääkäriliitolta ei löydy ymmärrystä hoitajien rajaamattomalle joukkoirtisanoutumiselle Tehyn työtaistelun yhteydessä.

- Suurin osa lääkäreistä ymmärtää kyllä hoitajien erittäin matalan palkkatason. Hoitajien rajaamaton joukkoirtisanoutuminen kohdistuu potilaisiin kuitenkin liian voimakkaasti, sanoo MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Lääkäriliiton puheenjohtaja Olli Meretoja.

Meretojan mukaan irtisanoutumisten rajaamiselle olisi pitänyt tehdä jotain jo siinä vaiheessa, kun työtaistelua suunniteltiin. Hän olisi toivonut, että Tehy olisi lähtenyt tilanteessa vapaaehtoiseen suojelutyörajoitukseen.

- Se olisi ollut helpompaa sekä Tehylle itselleen että työnantajille, Meretoja sanoo.

Meretoja painottaa, että potilaan elämän turvaaminen on lääkäreille kaikkein keskeisin ja tärkein asia. Potilastuvalaki saakin kannatusta Lääkäriliitolta.

- Oikeus elämään, niin kuin perustuslakivaliokunta näki, on ihmisellä kaikkein tärkein oikeus. Tämän oikeuden turvaamiseksi oli välttämätöntä, että potilasturvalaki säädettiin.

Oikeus elämään -periaatetta on noudatettu myös lääkärien omissa työtaisteluissa, muistuttaa Meretoja.

- Kaikissa niissä työtaistelutoimenpiteissä, joissa lääkäri on ollut työtaistelija, on aina säädetty kriittisimpien potilaiden turvaamiseksi rajat.

Meretojan mukaan potilasturvalaki ei kykene kuitenkaan työtaistelutilanteessa kattavasti takaamaan potilasturvallisuutta.

- Jos työtaistelu jatkuu, on ongelmana se, miten esimerkiksi hoitajia saadaan kiinni.

Tilanne on Meretojan mukaan äärimmäisen vaikea myös siinä vaiheessa, kun työtaistelu jossain vaiheessa päättyy.

- Työtaistelun ratkettua meillä ei ole enää potilasturvalakia. Palaavatko hoitajat silloin työpisteisiinsä vai eivät? Laki voi siis lyhyellä tähtäimellä tuoda ratkaisevaa helpotusta, mutta pidemmällä tähtäimellä saatetaan joutua ojasta allikkoon, Meretoja pohtii.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat