Mainos

Lääkäreillekin voi tulla ikärajoja

Iäkkäillä lääkäreillä saattaa olla puutteita taidoissa. Toisaalta työelämässä hankittua arvokasta kokemusta ei haluttaisi heittää hukkaan.

Lääkäreille saatetaan säätää ikärajoja, jolloin ammatinharjoittamisesta on luovuttava tai ainakin osoitettava työkykyisyytensä työn jatkamiseksi. Asiaa pohdittaneen sosiaali- ja terveysministeriön potilasturvallisuushankkeen yhteydessä, sanoo apulaisosastopäällikkö Marja-Liisa Partanen.

Valvontaviranomaiset ovat kiinnittäneet huomiota lääkäreiden ikäkysymykseen ja epäilleet, että iäkkäimmillä lääkäreillä saattaisi olla puutteita taidoissa. Ajatuksena on ollut ottaa asia esiin potilasturvallisuushankkeen yhteydessä, ellei valvontaviranomaisilta tule suoraan esitystä, että lainsäädäntöä pitäisi muuttaa. Nykyisin lääkärinoikeus on Suomessa elinikäinen, ellei sitä painavista syistä menetetä.

Mediuutisten haastatteleman Etelä-Suomen lääninlääkärin Juhani Ojasen mielestä iäkkäiden lääkärien nykyinen valvonta ei ole riittävää. Hän ottaisi lääkärinoikeudet pois 70 vuotta täyttäneiltä lääkäreiltä. Länsi-Suomen lääninlääkäri Jukka Kärkkäinen ehdottaa työkyvyn arviointia 65 vuotta täyttäneille viiden vuoden välein.

Saman lehden haastattelema Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve luottaisi sen sijaan lääkärin omaan arviointikykyyn. Arkkiatri Risto Pelkonen pitää puolestaan hyvänä, että työelämässä hankittu arvokas kokemus ei mene hukkaan.

Potilasturvallisuusasia on Marja-Liisa Partasen mukaan noussut kansainvälisestikin vahvasti esille niin EU:ssa kuin Euroopan neuvostossa, OECD:ssä sekä WHO:ssa. Ministeriön potilasturvallisuushanke on vasta alkuvaiheessaan ja parhaillaan sille ollaan asettamassa ohjausryhmää. Tarkkaa listaa hankkeen tavoitteista ei vielä ole. Aloitteita toivotaan terveydenhuollon kentältä, jolloin työhön myös paremmin sitoudutaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.