Lääkäreille oppia Kiinasta

Suomessa on aloitettu kiinalaisen lääkinnän kolmevuotinen korkeakoulutus. Laajassa yhteishankkeessa kiinalaiset luennoitsijat tuovat suomalaisille lääkäreille, hoitajille ja farmaseuteille tietoa muun muassa kasvilääketieteen ja akupunktion käytöstä hoitotyössä.

Jäsenkorjaus ja kuppaus ovat suomalaisen kansanlääkinnän tunnetuimpia hoitomuotoja.

Niitä hyödynnetään jo nyt Kaustisen kansanlääkintäkeskuksessa - ja käyttäjiä riittää. Myös kiinalaisen lääkinnän korkeakoulutus alkoi Keski-Pohjanmaalla, mutta perinteiset hoitomuodot kiinnostavat koko maassa. Hoitotyön lehtori MarjattaHillaman Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta:

- Yli puolet suomalaisista käyttää täydentäviä hoitomuotoja joko sairauksien hoidossa tai ennaltaehkäisyssä.

Kiinassa kansanlääkinnän perinteet ovat pitkät ja ne kulkevat virallisen lääketieteen rinnalla vieläkin. Kansanlääkintä lähtee ajatuksesta, että ihminen on kokonaisuus ja sellaisena häntä on myös hoidettava. Monia sairauksia, kuten astmaa tai vaikkapa diabetesta hoidetaan osin luonnonlääkinnän avulla. Professori Wo Guozhong Shanghain yliopistosta:

- Sillä voidaan vähentää insuliinin annostusta, mikä on hyvä. Luonnonlääkkeillä ei kuitenkaan voida lopettaa insuliinin käyttöä.

Kiinalainen kansanlääkintä toimii osana lääkehoitoa, ei kokonaan korvaa sitä. Toisaalta esimerkiksi taijin on havaittu laskevan verenpainetta tehokkaasti jo puolen vuoden säännöllisen harrastamisen jälkeen. Perinteiseen lääkintään mahtuu monenlaista. Kasvilääkintä on yksi iso osa-alue, akupunktiohoidot, ja sitten taiji.

Koulutuksen osanottajat saavat tietoa sekä suomalaisesta että kiinalaisesta kansanlääkinnästä. Ennakkoluulot ovat hävinneet hoitokentältä samaan tahtiin kuin potilasjoukostakin. Lääkäri, opiskelija Tanja Puumalainen:

- Nuoremmat lääkärit suhtautuu vähän niinku avoimemmin ja avarakatseisemmin ja ehkä vähä sillai uteliaasti, että mistä tässä on kysymys.

Vaikka Kiinassa perinteisellä lääketieteellä on vahva jalansija, sielläkään kaikki eivät innostu asiasta. Länsimainen lääketiede tehokkaine pillereineen houkuttaa usein enemmän kuin perinteinen hitaampi paranemisen tie. Professori Wo Guozhong

- Vanhat ihmiset käyttävät perinteistä lääkintää, mutta nuoret eivät pidä siitä, koska se ei ole niin nopeaa.

Suomessa koulutus toteutetaan Vaasan, Seinäjoen ja Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulujen, Kaustisen kansanlääkintäkeskuksen ja Kuopion yliopiston yhteistyönä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat