Lääkäreiden lääkkeiden väärinkäyttö lisääntynyt

Tapaukset, joissa lääkärit ovat määränneet huumaavia lääkkeitä omaan käyttöönsä tai kirjoittaneet niistä epäasianmukaisesti reseptejä muille, ovat lisääntymään päin.

Lääkäreiden sortuminen lääkkeiden väärinkäyttöön on lisääntymässä. Lääkäreitä on myös painostettu määräämään huumaavia lääkkeitä huumeriippuvaisille. Huumeiden käyttäjien tiedetään uhkailleen ja kiristäneen reseptejä lääkäreiltä.

-Meille on tullut ilmoituksia tällaisista tapauksista enenevässä määrin viime ja tämän vuoden aikana. Lääkärit määräävät huumaavia lääkkeitä omaan käyttöönsä tai kirjoittavat niistä epäasianmukaisesti reseptejä muille, kertoo ylijohtaja Eila Uotila Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta.

Tapauksia tulee ilmi muutamia kymmeniä vuodessa. Ongelma koskee myös hammaslääkäreitä.

-Lääkäritkään eivät ole tällaisten ongelmien ulkopuolella sen enempää kuin muutkaan ihmiset. On valitettavaa, että jo opiskeluvaiheessa olevat kandidaatit ovat tehneet tällaista, sanoo Eila Uotila.

Lääkärin alkoholin käyttö huomataan helpommin kuin lääkeriippuvuus

Väärinkäytökset tulevat ilmi joko potilaiden tai omaisten kanteluina, apteekkien, työnantajien, tuomioistuimien tai muiden viranomaisten ilmoituksina.

-Apteekkeja on kehotettu ilmoittamaan väärinkäytöksistä Teoon. Mutta silloin epäilyn pitää olla vahva, kertoo viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Apteekkariliitosta.

Teossa käsitellään vakavimpia tapauksia. Valtaosa lääkäreitä koskevista kanteluista tehdään lääninhallituksille.

-Lääkärin alkoholin käyttö on ulkopuolisen helpompi havaita kuin lääkkeiden väärinkäyttö. Jos lääkäri on näkyvästi humalassa työpaikallaan, niin silloin päästään jo iltapäivälehtiin. Meille kannellaan yleensä jo jonkun aikaa jatkuneesta tilanteesta. Potilas on voinut kiinnittää huomiota esimerkiksi vastaanoton yleiseen epäsiisteyteen ja ilmoittaa, että lääkärinkin kunto on ollut epäilyttävä, kertoo lääninlääkäri Helena Mussalo-Rauhamaa Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

Lääkärin on vaikea hakea apua toiselta lääkäriltä päihdeongelmiin

-Lääkärien oma lääkeriippuvuus on yhä niin harvinaista, ettei ihmisten todellakaan tarvitse alkaa pelätä lääkärissä käyntiä, Uotila muistuttaa.

Suomen Lääkäriliiton apulaistoiminnanjohtaja Santero Kujalan mielestä kyse on yksittäistapauksista.

-Vuosittain on 10-20 tällaista tapausta. Se on todella vähän, kun meillä sentään on yli 15000 lääkäriä, kertoo Kujala.

Lääkäreiden on vaikea hakea apua ongelmiinsa toisilta lääkäreiltä. Tämä koskee myös aivan tavallisia sairauksia. Myös toisesta lääkäristä voi tuntua hankalalta hoitaa lääkäriä.

Kujala kertoo, että lääkäreille on luotu niin sanottu luottamuslääkärijärjestelmä. Suomessa on parisenkymmentä luottamuslääkäriä, jotka auttavat toisia lääkäreitä varsinkin hoitoon hakeutumisessa. Yksi luottamuslääkäritoiminnan alullepanijoista on Malminkartanon Kuntoutussäätiön ylilääkäri Vuokko Hupli.

Kuntoutussäätiössä kuntoutetaan myös lääkäreitä. Huplikin on huomannut lääkärien päihdeongelman olevan kasvussa.

-Lääkäreillä tällaisia altistuksia on ja lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntymään päin. Mutta tapauksia ei ole paljon, niitä on vain muutamia kymmeniä vuodessa. Ongelmassa on lisäksi kausivaihtelua, sanoo Hupli.

Lääkäreiden uhkailu yleistä

Subutex-lääkkeen maahantuonnista ja sen jakamisesta huumeriippuvaisille vankeutta saanut lääketieteen lisensiaatti Heikki Karvonen on ääriesimerkki väärinkäytöksistä lääkkeiden määräämisessä. Mutta Karvonen ei ole ainoa, joka on epäasiallisesti määrännyt huumaavia lääkkeitä huumeongelmaisille.

Lääkäreitä on voitu pelotella tai kiristää, ja heitä on myös huijattu kirjoittamaan lääkereseptejä.

-Huumeongelmaiset ovat erittäin hyviä huijaamaan. He kehittelevät usein taitavia tarinoita, ja heillä voi myös olla väärennettyjä asiapapereita todisteena niin sanotuista sairauksistaan, sanoo Kujala.

Lääkärien joutuminen uhkailujen kohteeksi on verrattain yleistä. Nuorista lääkäreistä lähes kolmannesta on uhkailtu viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kaikista lääkäreistä lähes viidennes on joutunut uhkailun kohteeksi.

-Uhkailu on varsin yleistä. Lääkärien turvallisuuden takia viime aikoina sellaisia yksiköitä on pyritty vähentämään, joissa työskennellään yksin. Mutta yksityispuolella tämä ei ole aina mahdollista, sanoo Mussalo-Rauhamaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat