Mainos

Laajentunut EU-parlamentti ensimmäisessä istunnossaan

Yli 160 uutta eurokansanedustajaa aloittivat tänään työnsä Strasbourgissa.

Kymmenellä uudella jäsenmaalla ja 162 uudella, täysivaltaisella edustajalla paisunut Euroopan parlamentti aloitti tänään Strasbourgissa ensimmäisen istuntonsa.

Kyseessä on ensimmäinen istunto, mihin parlamentti kokoontuu EU:n laajentumisen jälkeen, mutta myös viimeinen, minkä nykyinen parlamentti viettää yhdessä. Kesäkuussa pidettävien eurovaalien jälkeen edustajat, tai ainakin osa heistä vaihtuu, ja uusi parlamentti kokoontuu heinäkuun puolivälissä ensimmäistä kertaa.

Strasbourgissa laajentumista juhlittiin seremonialla parlamentin pihalla, missä kaikkien uusien maiden liput nostettiin salkoon. Hetki oli herkkä ainakin paikalla olleille puolalaisille, joista monilla oli kyyneleet silmissä.

Parlamentin puhemies Pat Cox kuvasi maanantaita "maanosamme ensimmäiseksi päiväksi". -Tämä on uudelleen syntymisen hetki, todellisen toivon hetki, Cox maalaili.

Lech Walesa arvosteli työvoiman rajoituksia

Vähemmän innostunut oli puolalainen solidaarisuuslegenda Lech Walesa, joka arvosteli rajusti EU:n vanhojen jäsenmaiden uusille maille asettamia rajoituksia. Suurin osa vanhoista maista, myös Suomi, rajoittavat uusista maista tulevien työläisten vapaata pääsyä työmarkkinoille.

-Rajoitukset ovat yhtä tukahduttavia kuin kommunismi, Walesa sanoi seremonian jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa on omituista, etteivät läntiset EU-maat halua käyttää hyväkseen ammattitaitoista ja halpaa työvoimaa. Walesa osallistui parlamentin laajentumisjuhliin kutsuvieraana.

Parlamentin työviikko Strasbourgissa on tällä kertaa lähinnä juhlia ja seremonioita: tiistaina vietetään unionin perustajaisän Jean Monnet'n muistotilaisuutta ja keskustellaan EU:n tulevaisuudesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.