Laajat irtisanomiset terveysriski työpaikalle jääneille

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan laajat irtisanomiset aiheuttavat työstressiä työnsä säilyttäneiden keskuudessa. Näin ollen työpaikan henki on stressin vuoksi vaarassa. Työhön jääneiden vaara kuolla sydän- ja verisuonitauteihin on peräti kaksinkertainen.

Kun työpaikalta vähennetään reippaasti väkeä, työnsä säilyttäneiden henki on työstressin vuoksi vaarassa. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työhön jääneiden vaara kuolla sydän- ja verisuonitauteihin on peräti kaksinkertainen työpaikoilla, joilla on vähennetty väkeä yli 18 prosenttia. Suurimmillaan eli viisinkertainen kuolemanvaara oli välittömästi supistusten jälkeisinä vuosina.

Arvostetussa British Medical Journalissa julkaistu tutkimus on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Siinä seurattiin seitsemän ja puolen vuoden ajan Espoon, Turun, Vantaan ja Raision kaupunkien yli 22400 kokoaikaista työntekijää, jotka olivat näissä kaupungeissa töissä ennen 1990-luvun alun lamaa ja vielä syvimmän laman jälkeen. Työntekijät jaettiin kolmeen ryhmään sen mukaan, kuinka rajuja henkilöstösupistuksia heidän ammattiryhmässään oli tehty.

Lamavuosina kaupungit säästivät vähentämällä sijaisten ja määräaikaisten työntekijöiden käyttöä. Näin saatiin keskimäärin 11 prosentin vähennys työvoimassa. Seuranta-aikaan kuoli kaikkiaan 347 työntekijää. Näistä 79 kuoli sydän- ja verisuonisairauksiin. Tutkimuksen mukaan vaara kuolla näihin sairauksiin oli koko seitsemän ja puolen vuoden seuranta-aikana kaksinkertainen siinä ryhmässä, joiden työpaikoilla oli tehty suurimmat supistukset.

Vakinaisen väen sairastelu lisääntyi


Välittömästi supistuksia seuranneina vuosina sydän- ja verisuonikuolleisuus nousi suurten vähennysten ryhmässä jopa viisinkertaiseksi supistuksilta säästyneisiin verrattuna. Kun tilanne oli rauhoittunut ja supistuksista oli kulunut muutamia vuosia, ei lisääntynyttä kuolemanriskiä enää havaittu kovilla olleessa ryhmässäkään.

Tutkijoiden mukaan todennäköinen syy kuolemanvaaran lisääntymiseen on työstressi. Stressi vaikuttaa haitallisesti sydän- ja verisuonisairauksien taudinkulkuun. Yhteyttä muihin kuolinsyihin ei sen sijaan ole havaittu. Väen vähennys lisäsi myös jäljellejääneiden työntekijöiden sairauspoissaoloja.

Henkilöstösupistuksista aiheutui tutkimuksessa mukana olleille kunnille noin 1400 ylimääräistä yli kolmen päivän pituista poissaoloa vuosittain. Sijaisilla ja määräaikaisilla työntekijöillä poissaolot eivät lisääntyneet. Pätkätyöläiset saattoivat sinnitellä työssä vähän heikommassakin kunnossa työpaikan menetyksen pelossa. Epävarmuus saattoi nostaa poissaolokynnystä sen vuoksi, että pätkätyöläiset olivat laman aikana usein ensimmäisiä, jotka saivat lähteä, kun väkeä ryhdyttiin vähentämään. Vakinaista väkeä kunnissa ei juurikaan irtisanottu.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 23.02.2004)

Lue myös:

    Uusimmat