Mainos

Laajan pankkikorttihuijauksen käsittely alkoi

Kahta romanialaista syytetään useiden kymmenien pankkikorttien tunnistetietojen väärentämisestä ja rahan nostamisesta korteilla Norjassa ja Suomessa.

Kaksi ulkomaalaista on saanut syytteet laajasta pankkikorttirikossarjasta Tampereen käräjäoikeudessa. Syytteiden mukaan he ovat väärentäneet ainakin useiden kymmenien pankkikorttien tunnistetiedot Norjassa ja Suomessa sekä nostaneet väärennetyillä korteilla rahaa.

Syyttäjä vaatii syytetyille rangaistusta ensisijaisesti törkeästä väärennyksestä, törkeästä maksuvälinepetoksesta sekä väärän henkilötiedon antamisesta.

Norjalaisten pankkien lasketaan menettäneen lähes 62 000 euroa. Suomalaiset pankit ja Automatia Pankkiautomaatit Oy vaativat yhteensä noin 42 000 euron korvauksia. Syytetty mies kiistää olleensa rikoksen päätekijä. Hänen mukaansa taustalla on Pariisista johdettu rikollisorganisaatio, joka oli houkutellut tai pakottanut hänet toteuttamaan toisten suunnittelemaa rikosta. Syytettynä oleva nainen puolestaan kiistää kaikki syytteet ja kertoo olleensa vain liikkeellä miesystävänsä mukana. Syytetyt ovat kotoisin Romaniasta. Mies on iältään noin 30-vuotias ja nainen viitisen vuotta nuorempi. Oikeuden istunto pidettiin tulkin avustuksella.

Syyttäjän vaihtoehtoisissa syytteissä vaaditaan rangaistusta avunannosta törkeään maksuvälinepetokseen ja väärennykseen. Rinnakkaissyytteet perustuvat siihen mahdollisuuteen, että rikosten päätekijät ovat muita, toistaiseksi tuntemattomiksi jääneitä henkilöitä.

Satoja kortteja uusittu

Rikokset on tehty viime syksynä. Lokakuussa ja marraskuun alkupäivinä syytetyt hankkivat syytteen mukaan ainakin yli 50 henkilön pankkikorttitiedot Oslossa ja valmistivat niiden perusteella korttikopiot todennäköisesti Pariisissa. Väärennetyillä korteilla nostettiin rahaa Oslon ja Pariisin lisäksi ilmeisesti myös Kööpenhaminassa.

Suomeen kaksikko saapui marraskuun puolivälin paikkeilla. Syytteen mukaan pariskunta käytti aiemmin väärennettyjä kortteja Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella. Lisäksi muutaman päivän aikana hankittiin ainakin 57 suomalaisen pankkikorttitiedot.

Poliisi sai epäillyt kiinni Suomessa 19. marraskuuta 2003. Ennen oikeudenkäyntiä he ovat olleet vangittuina.

Syytteen mukaan pankkikorttien sähköiset tunnistetiedot hankittiin pankkiautomaatteihin asennetulla kortinlukulaitteella. Tilinomistajien salaiset tunnusluvut taas urkittiin automaatin ylle asennetulla pienellä, suunnilleen kynän kokoisella videokameralla.

Viiden norjalaisen pankin tileiltä ehdittiin nostaa lähes 540 000 Norjan kruunua eli lähes 62 000 euroa, mikä on jäänyt pankkien vahingoksi. Syytekirjelmään sisältyvät kolmen norjalaispankin korvausvaatimukset, joiden yhteissumma on noin 48 000 euroa. Suomalaiset pankit taas vaativat korvauksia lähes 570 pankkikortin sulkemisen ja uusimisen aiheuttamista kuluista.

Osa rahoista tuhlattiin heti

Ainakin osa nostetuista rahoista on käytetty saman tien. Suurimpiin hankintoihin kuului kallis nahkatakki, joka ostettiin naiselle oslolaisesta vaatetusliikkeestä. Ainoat syytteet, jotka syytetyt tunnustivat sellaisinaan, olivat väärien henkilötietojen antaminen hotellissa ja väärien henkilöllisyyspaperien esittäminen poliisille.

Miehen mukaan rikosten suunnittelu on mafiatyyppisen järjestön työtä ja hän itse on toiminut pakosta ja toimeksiannon mukaan. Nainen puolestaan vakuutti asianajajansa välityksellä, ettei hänellä ole lainkaan osuutta rikoksiin. Syyttäjä piti molempia kertomuksia epäuskottavina. Hänen mukaansa kopioiduilla pankkikorteilla on nostettu rahaa juuri siellä, missä syytetyt ovat kulloinkin olleet. Lisäksi nainen on useita kertoja ollut miehen seurassa aivan pankkiautomaatin äärellä.

Syytetyt ovat vangittuina ollessaan kirjoittaneet toisilleen kirjeitä, joista ainakin osan poliisi on takavarikoinut. Mies on syyttäjän mukaan antanut kirjeissään neuvoja siitä, miten naisen tulisi kuulusteluissa ja oikeudenkäynnissä käyttäytyä ja mitä sanoa. Naisen kirjoittamat kirjeet taas ovat olleet pelkästään rakkauskirjeitä. Oikeus antaa ratkaisunsa jutussa kansliapäätöksenä parin viikon kuluttua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.