Laajan kyselyn vahva tulos - Internetiin pääsy on ihmisoikeus

Ihmiset eri puolilla maailmaa pitävät internetin kautta välitettävän tiedon saatavuutta tärkeänä asiana.

BBC World Servicen tekemän tutkimuksen mukaan lähes neljä viidestä ihmisestä maailmanlaajuisesti uskoo, että pääsy internetiin on perustavanlaatuinen oikeus. Tutkimukseen haastateltiin yli 27 000 aikuisikäistä ihmistä 26 eri maasta.

BBC toteaa uutisessaan, että Suomessa ja Virossa kansalaisten pääsy verkkoon kuuluu ihmisoikeuksiin. Myös YK:n kaltaiset kansainväliset tahot kampanjoivat maailmanlaajuisen verkkoon pääsyn puolesta.

- Oikeutta viestintään ei voi unohtaa. Internet on voimakkain koskaan luotu ihmisiä valaiseva väline. Olemme astuneet tietoyhteiskuntaan ja kaikilla on oltava oikeus osallistua, toteaa Kansainvälisen Telekommunikaatiounionin (ITU) pääsihteeri, tohtori Hamadoun Toure.

Kysely paljasti eroavaisuuksia siitä, miten hallitusten tulisi suhtautua nettiin. Etelä-korealaisten ja nigerialaisten netin käyttäjien mielestä hallitusten ei tulisi koskaan osallistua internetin sääntelyyn. Valtaosa kiinalaisten ja monien eurooppalaisten maiden ihmiset olivat kuitenkin tässä asiassa eri mieltä.

Esimerkiksi briteistä 55 % oli sitä mieltä, että joissakin tapauksissa tietynasteinen internetin sääntely valtion taholta on tarpeellista.

Moni netinkäyttäjä kertoi myös nettiin liittyvistä huolistaan. Petosten vaarat, väkivaltaiset sisällöt ja huolet yksityisyydestä olivat mieltä askarruttavia asioita.

Valtaosa japanilaisista, etelä-korealaisista ja saksalaisista netin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he eivät voi ilmaista mielipiteitään turvallisesti verkossa. Tosin Nigeriassa, Intiassa ja Ghanassa ihmiset suhtautuivat paljon luottavaisemmin itsensä ilmaisemiseen verkossa.

Lue myös:

    Uusimmat