Mainos

Laajan brittitutkimuksen tulos: Kannabis tulisi dekriminalisoida

Britannian johtavista tiedemiehistä ja poliisiviranomaisista koostuva asiantuntijaryhmä on saanut päätökseen kuusivuotisen tutkimuksensa Ison-Britannian huumelainsäädännöstä ja sen vaikutuksista.

Yli 170-sivuisen raportin keskeinen suositus on se, että kannabiksen käyttö ja pienten määrien hallussapito tulisi dekriminalisoida. Tutkimuksesta kertoo The Guardian -lehti.

Ison Britannian huumelainsäädäntöä selvittänyt komissio UKDPC toteaa raportissaan, ettei pienten huumausainemäärien hallussapidon omaa käyttöä varten tulisi olla rangaistavaa. Dekriminalisoiminen ei myöskään tulisi lisäämään merkittävästi huumeiden käyttöä, sanoo UKDPC.

Komission mukaan kannabiksen kotikasvattajia ei tulisi tuomita lainkaan. UKDPC huomauttaa, että näin heikennettäisiin ammattimaisten huumetehtaiden toimintaa, mihin usein liittyy tiiviisti myös järjestäytynyt rikollisuus.

Komissio ehdottaa, että rangaistusten sijaan Iso-Britannian huumepolitiikan tulisi painottua hoitoon ja tukemiseen.

Saarivaltion tämänhetkisiä lähestymistapaa huumepolitiikkaan komissio moittii yksinkertaistetuksi:

"Huumeiden ottaminen ei kaikissa tapauksissa johda ongelmiin, mutta vain harvoin lainsäätäjät tiedostavat kyseisen asian. Itse asiassa suurin osa käyttäjistä ei kärsi merkittävistä ongelmista ja lisäksi on olemassa todisteita, joiden mukaan tietyissä olosuhteissa huumeiden käyttämisestä voi olla myös hyötyä."

UKDPC:n mukaan mitkään todisteet eivät tue sitä, että Britannian jokavuotinen, noin 3 miljardin punnan satsaus huumeita vastaan olisi tuottanut minkäänlaisia tuloksia.

Samantyyppisen suosituksen kannabiksen käytön laillistamisesta esitti viimeksi kansainvälinen Global Commission on Drug Policy -ryhmä. Ryhmään kuului muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, useita Etelä-Amerikan entisiä presidenttejä sekä brittimiljonääri Richard Branson. Ryhmä totesi raportissaan kesällä 2011, että maailmanlaajuisessa huumesodassa on epäonnistuttu täysin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.