Mainos

Laajakaistaliittymät hyvässä kasvussa

Suomi kuuluu Euroopan kärkiryhmään laajakaistojen käyttöönotossa.

EU:n kotitaloudet siirtyvät vauhdilla nopeisiin laajakaistaliittymiin. EU:n komission tuoreen selvityksen mukaan Suomessa laajakaistaliittymien käyttäjien määrä kaksinkertaistui vuodessa.

Teleministerien kokouksessa Luxemburgissa tänään julkistettu selvitys koskee vanhoja EU-maita eli aikaa ennen laajentumista.

Vauhdista huolimatta laajakaistojen käytön taso vaihtelee roimasti eri maiden välillä. Suomi kuuluu viiden maan kärkiryhmään, kun toisessa ääripäässä Kreikka polkee vielä lähes nollalukemissa.

Kärjessä on Tanska, jonka väestöstä 14 prosenttia oli nopean yhteyden piirissä maaliskuun lopussa. Vuotta aiemmin luku oli 10 prosenttia. Tanskan tuntumassa seuraa Belgia, jonka jälkeen lähes tasavertaisesti kamppailevat Hollanti, Suomi ja Ruotsi. Suomessa kasvun vauhti oli kuitenkin johtoviisikosta selvästi suurin. Vuodessa käyttäjien osuus kipusi 6 prosentista lähes 12 prosenttiin.

Kreikan lisäksi laajakaistabuumin alkutaipaleella ovat Irlanti, Luxemburg ja Italia. Luvut eivät ole näyttäviä myöskään Saksassa, Ranskassa eivätkä Espanjassa, joissa hyvästä kasvusta huolimatta nopean liittymän piirissä oli vasta 6-7 prosenttia väestöstä.

15 vanhan EU-maan keskiarvo nousi maaliskuun lopulla vajaaseen 7 prosenttiin, kun määrä vuotta aiemmin oli vajaat 4 prosenttia.

Hinnat ovat tulleet alas

Kansallisen laajakaistatyöryhmän sihteeri, liikenneministeriön erikoistutkija Tatu Tuominen arvioi, että Suomen noin 600 000 kotitalouskäyttäjän lisäksi nopea yhteys on tarjolla 100 000-150 000 yrityksessä. Kasvu on nopeaa ja varsinkin kotitalouksissa internetyhteyksiin halutaan lisää vauhtia. Tuomisen mukaan laajakaistaliittymien määrä näyttää nopeasti ajavan perinteisten ja hitaampien lanka- sekä ISDN-yhteyksien ohi.

Laajakaistaan siirtymistä on auttanut etenkin hintojen aleneminen. Varsin nopeasti ne ovat tulleet alas 20-40 prosenttia. Kasvua on tukenut niin ikään kilpailun esteiden karsiminen sekä uusien tuotteiden tulo tarjolle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.