Laaja Wirkkala-näyttely avataan Helsingissä

Kansainvälisesti tunnetuimman suomalaismuotoilijan, Tapio Wirkkalan, elämäntyötä esitellään suurnäyttelyssä Helsingissä. Ylihuomenna Taideteollisuusmuseossa avattava näyttely laajentaa kuvaa kaikkien tuntemasta Wirkkalasta.

Ilman Tapio Wirkkalaa suomalaisesta muotoilusta ei olisi luotu käsitettä "Finnish Design", joka maailmalla tarkoittaa samaa kuin laatu. Wirkkala esimerkiksi suunnitteli nykypäivän keräilijöiden palvomat Kanttarelli-maljakot tai joka kodin Ultima Thule -lasisarjan. Vaikka Wirkkalan kuolemasta on jo viisitoista vuotta, käytännöllisesti katsoen jokaisessa suomalaiskodissa on yhä jokin hänen suunnittelemansa esine, ellei muuta niin Finlandia-votka- tai Koskenkorva-pullo.

Wirkkalan lasinen risti-taideteos

Mitään helposti tunnistettavaa Wirkkala-tyyliä ei kuitenkaan ole olemassa. Esimerkiksi neljäkymmentäluvun Sirkus-maljasta on vaikea tunnistaa Wirkkalaa. Monipuolinen taiteilija kunnioitti eri materiaalien luonnetta. Wirkkala suunnitteli muovista käytännöllisen astiaston Finnairille, mutta puusta syntyi lehteä muistuttava vati. Veden pyörre, simpukan rakenne tai jään muoto olivat lähtökohtia hänen esineilleen. Wirkkalan ajatusmaailmaa on moni koettanut kopioida.

Wirkkalan taideteos, ristin muotoinen lasiteos

-Tietysti hän oli erittäin voimakas persoona, kun hän oli niin ylivoimainen tässä taituruudessaan. Mutta niinhän se useasti on, että on tämmöisiä suuria nimiä, jotka sitten ehkä jättävät toisia varjoonsa. Mutta toisaalta, kyllä hän myös on luonut sellaisen vahvan pohjan suomalaiselle muotoilulle, arvioi intendentti Marianne Aav. Taideteollisuusmuseon laajassa näyttelyssä on myös yllätyksiä. Ala-aulassa näytteillä olevan seinäteoksen Wirkkala suunnitteli Montrealin maailmannäyttelyyn 1967 osoitukseksi suomalaisesta puunkäsittelytaidosta. Viimeiseen viiteentoista vuoteen valtio ei ole keksinyt omistamalleen teokselle muuta paikkaa kuin varaston.

(Terhi Salminen-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat