Mainos

Laaja tutkijajoukko vetoaa luonnontilaisten metsien puolesta

Pohjois-Suomen luonnonmetsissä on poikkeuksellisen suuri arvo luonnon monimuotoisuudelle niiden laajuuden ja yhtenäisyyden ansiosta, tutkijat painottavat.

Iso joukko tutkijoita vetoaa maa- ja metsätalousministeriin luonnontilaisten metsien säilyttämisen puolesta.

Lähes 80 tutkijaa vaatii, että Metsähallitus lopettaisi jo aloitetut hakkuut arvokkaiksi tiedetyissä luonnontilaisissa metsissä. Tutkijoiden mielestä valtion metsätalouden tulostavoitteet Lapissa on arvioitava uudelleen.

Tutkijat osoittavat vetoomuksensa maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle Avoimen kirjeen allekirjoittajat edustavat metsäalaan liittyviä tutkimusaloja eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista.

Pohjois-Suomen luonnonmetsissä on tutkijoiden mukaan poikkeuksellisen suuri arvo luonnon monimuotoisuudelle niiden laajuuden ja yhtenäisyyden ansiosta. Metsätalous luonnonmetsäalueilla tuottaa huomattavaa ja pitkäaikaista haittaa niiden muulle talouskäytölle kuten perinteiselle porolaidunnukselle, metsästykselle ja matkailuelinkeinolle.

Tutkijat ottavat kantaa myös Ylimuonion matkailuyrittäjien tarjoukseen korvata Metsähallitukselle kulut, jotka koituvat hakkuista pidättäytymisestä.

- Jos yrittäjien maksuhalukkuus ylittää Metsähallituksen hakkuista saamat nettotulot, olisi vastaavissa tapauksissa yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta aina rationaalista luopua hakkuista riippumatta siitä, suoritetaanko maksu vai ei, vetoomuksessa todetaan.

- Se, että Metsähallitus harkitsee hakkuita tällaisessa tilanteessa, osoittaa, että hakkuita ja metsäalueiden käyttöä koskevan päätöksenteon periaatteet eivät vastaa yhteiskunnan kokonaisedun tavoitteita, tutkijat toteavat.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja