Mainos

Laaja tietomurto paljastui amerikkalaisfirmassa - taustalla suomalaishakkeri?

Suomalais-brittiläisen Lauri Loven uskotaan tunkeutuneen hallitusjärjestelmien ohella myös yksityisyritysten tietokantoihin. Syytteitä saattaa tulla vielä lisää.

Amerikkalainen ohjelmisto- ja konsultointiyritys Deltek paljasti äskettäin joutuneensa laajan tietomurron kohteeksi. Deltekin mukaan hakkeri sai käsiinsä jopa 80 000 työntekijän luottamuksellisia tietoja sekä noin 25 000 henkilön luottokorttitiedot. Amerikkalaislähteet epäilevät murron taustalla olevan suomalais-brittiläisen Lauri Loven, 28, jota syytetään muun muassa avaruushallinto Nasan, keskuspankkijärjestelmä FedCenterin sekä Yhdysvaltain armeijan järjestelmiin tunkeutumisesta. Loven linkki Deltekin murtoon on muun muassa hallituksen teknologiaa analysoivan NextGov-julkaisun sekä yrityksen johdon mukaan ilmeinen: vaikka teko paljastui vasta nyt, tiedot varastettiin vuosien 2012 ja 2013 aikana.

– Tästä tapauksesta on suora yhteys kahteen laajaan tutkimukseen ja syytteisiin New Jerseyssä. Ne sisältävät Deltekin ohella useita osapuolia ja tuhansia sivustoja, Deltekin markkinointijohtaja Patrick Smith paljasti tiedotteessaan huhtikuun lopulla.

Smithin mukaan Deltek tekee nyt tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa, ja tutkinta jatkuu kiivaana.

FBI: Tekijä jo tiedossa


New Jerseyn liittovaltiollinen syyttäjänvirasto julkisti Loveen kohdistuvat syytteet lokakuussa 2013. Love sai uudet syytteet helmikuussa New Yorkissa, ja niihin liittyviä tutkimuksia johtaa tällä hetkellä liittovaltion poliisi FBI.

FBI:n mukaan tutkinta jatkuu yhä ja kyseessä on yksi viraston tärkeimmistä tietomurtotapauksista. Tutkimusten uskotaan kohdistuvan nyt erityisesti yksityissektoriin, ja tietomurtojen kohteena on saattanut olla lukuisia amerikkalaisyrityksiä.

FBI vahvistaa, että Deltekin tietomurtojen taustalla oleva tekijä on jo tiedossa. Koska tutkinta jatkuu, epäillyn henkilöllisyyttä ei haluta kertoa julkisuuteen. Myös syyttäjänvirasto on vaitonainen Loven yhteydestä Deltekin tapaukseen sekä mahdollisesti kasvavasta syytetaakasta.

– Kyseessä on käynnissä oleva tutkinta, joten emme voi tässä vaiheessa keskustella asiasta julkisesti, syyttäjänviraston edustaja Rebekah Carmichael kommentoi MTV Uutisille.

Lauri Love on tällä hetkellä Britanniassa. Yhdysvaltain hallituksen uskotaan vaativan Loven luovutusta oikeudenkäyntiä varten, mutta tarkkaa ajankohtaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Mikäli suomalaishakkeri todetaan syylliseksi, voi edessä olla jopa 12 vuoden vankeustuomio.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.