Mainos

Laaja Darwin-näyttely avattiin New Yorkissa

New Yorkissa avattiin eilen Charles Darwinin elämää ja työtä käsittelevä näyttely. Järjestäjät sanovat näyttelyn olevan nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Darwin-näyttely ei ui valtavirran mukana: yli puolet amerikkalaista uskoo Raamatun luomiskertomukseen. Kolmannes uskoo niin sanottuun älykkääseen suunnitteluun, jonka mukaan lajit syntyivät vuosimiljoonien kuluessa Jumalan ohjauksessa. Vain 12 prosenttia uskoo Darwinin lailla, että lajit syntyivät lajinkehityksessä ilman jumalaista vaikutusvaltaa.

- Näyttely on erittäin ajankohtainen, koska ristiriidan takia ihmiset haluavat kuulla evoluutioteoriasta ja Darwinista, kertoo Amerikan luonnonhistorian museon apulaisjohtaja Michael Novacek.

Charles Darwinia pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimpana luonnontutkijana. Hänen pääteoksensa on Lajien synty, jonka hän luonnosteli jo nuorena tutkijana, mutta jonka hän julkaisi vasta 50-vuotiaana vuonna 1879. Sen mukaan lajit muuttuvat jatkuvasti, kun eliöistä vain parhaiten sopeutuneet jäävät eloon ja siirtävät perimänsä jälkeläisilleen.

- Darwin taisteli itsensä kanssa, kun hän oivalsi teoriansa ja sen, että se on ristiriidassa luomiskertomuksen kanssa. Siksi hän piti teoriansa salassa monia vuosia, sanoo museon johtaja Ellen Futter.

Darwin luki ensin lääketiedettä ja teologiaa, mutta luonnontutkimus ympäri maailmaa vei voiton. Lajien synty toi uuden käsitteen, darvinismin, ja se myös vakuutti useimmat tutkijat. Yleiseen hyväksyntään meni kauan, sillä kirkolle luomiskertomuksen mitätöinti oli kova pala.

Darwinin päiväkirjoista ilmenee, että hän mietti tieteelliseltä pohjalta myös rakkauselämää: avioliiton hyötyihin kuuluisi kumppanuus ja vanhuuden tullen ystävä, ainakin koiraa parempi. Toisaalta naimisiinmeno merkitsisi vähemmän rahaa kirjoihin ja valtavaa ajanhukkaa. Tiedettä tai tunnetta, Darwin meni sittemmin naimisiin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 20.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.