Mainos

La Niña -ilmiö jäähdyttää Kiinaa ja Pohjois-Amerikkaa

Kiinassa on koettu kylmin talvi sataan vuoteen. Myös Alaskassa sekä Kanadassa on ollut selvästi keskimääräistä kylmempää.

Kiinassa harvinaisen kylmä talvisää on jatkunut tammikuun puolestavälistä lähtien. Enimmillään lunta on kertynyt jopa 50 senttimetriä. Kylmyys, lumi- ja räntäsateet sekä jäätävä vesisade ja sankka sumu ovat vaikeuttaneet liikennettä huomattavasti, satojatuhansia koteja on romahtanut tai muuten vahingoittunut ja säällä on ollut tuhoisia vaikutuksia karjanhoidolle ja maanviljelylle.

Myös Alaskassa on tänä talvena rikottu pakkasennätyksiä monin paikoin. Alaskan itäosissa mitattiin kovimmillaan 52 asteen pakkasia ja Fairbanksin lentokentällä lämpötila pysytteli alle -40 asteessa yli viikon yhtä mittaa. Kaikkien aikojen ennätys Fairbanksissa on kuitenkin tammikuulta 1971, jolloin lämpötila pysytteli alle -40 asteessa 18 päivää.

Kylmyys johtuu La Niña -ilmiöstä

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäen mukaan Kiinan ja Pohjois-Amerikan pohjoisosien kylmyyden takana arvioidaan olevan La Niña -ilmiö.

- La Niña on päinvastainen ilmiö kuin El Niño. Sen aikana meriveden pintalämpötila laskee Tyynenmeren keski- ja itäosassa, ja vaikutukset maapallon laajuiseen säähän ovat päinvastaiset kuin El Niñolla.

Pohjois-Amerikan pohjoisosassa La Niña vuosina talvet ovat tavanomaista kylmempiä. Aasian itäosassa puolestaan La Niña vuosina tavallisesti sataa keskimääräistä enemmän.

La Niña ilmiö on jatkanut voimistumistaan trooppisella Tyynellämerellä. Meriveden pintalämpötila oli tammikuun 2008 loppuun mennessä paikoin jopa 2 astetta tavanomaista viileämpi Tyynenmeren keski- ja itäosassa. Voimakkaan La Niña -tilanteen arvellaan jatkuvan kevään 2008 loppuun saakka.

Lämpötila on ollut Aasiassa ja Pohjois-Amerikan pohjoisosassa hyvin alhainen epätavallisen pitkään. Eurooppa on jäänyt näiden kylmien alueiden väliin. Myös Suomeen on virrannut etelästä ja lounaasta lämmintä ilmaa, minkä vuoksi Suomessa talvi on ollut poikkeuksellisen leuto.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.