L.A. Confidential

USA, 1997. Ohjaus: Curtis Hanson. Käsikirjoitus: Brian Helgeland, Curtis Hanson. Kuvaus: Dante Spinotti. Leikkaus: Peter Honess. Tuotanto: Arnon Milchan, Curtis Hanson, Michael Nathanson. Pääosissa: Russell Crowe, Guy Pearce, Kevin Spacey, James Cromwell, Kim Basinger, Danny DeVito.

Tapahtumapaikkana on 1950-luvun unelmakaupunki Hollywood, jonka pintakiillon alta paljastuu prostituutiota, petoksia, rasismia, huumeita ja intohimoja sisällään pitävä vyyhti. Roskalehdistö penkoo julkkisten mädännäisyyttä, se lahjoo huoria, lavastaa kohtauksia, jotka sitten päätyvät etusivun skandaaleiksi. Poliisit ovat rahalla ostettavissa eikä kukaan sellainen miltä näyttää. Jokaisella on salaisuutensa ja kaikilla salaisuuksilla hintansa.

L.A.Confidential perustuu James Ellroyn monisäikeiseen rikosromaaniin. Curtis Hansonin elokuva on niinikään monitasoinen, sivujuonia ja yksityiskohtia pursuileva keitos, jonka palat loksahtavat lopulta paikoilleen, yhden suuren petoksen osasiksi. Ne, jotka ovat lukeneet romaanin, voivat arvioida, kuinka hyvin Hanson on elokuvan keinoin onnistunut kuvaamaan Ellroyn maalailemaa moraalitonta ja kovaksikeitettyä maailmaa ja sen henkilöitä. Pohjattomalta tuntuva pahuus katkeaa elokuvan lopussa, kun kaikkein suurimmat roistot saavat rangaistuksensa ja langenneet poliisit muuttuvat sankareiksi. Elokuva on hyvin miehinen ja gangsteristisen väkivaltainen, karun kyyninen ja armoton. Se on hengästyttävän tiivis paketti, jonka yksityiskohdissa ja käänteissä ei terästäytymättä pysy mukana.

Miljöiltään ja lavastuksiltaan L.A.Confidential on ajankuva 50-luvun Hollywoodista. Elokuvansa jonkinlaisena esikuvana Hansonilla lienee ollut Roman Polanskin Chinatown. Polanskin tavoin Hanson on taituroinut pitkän painajaisunen, jossa ahdistavat asiat muuttuvat yhä ahdistavammiksi ja pahimmat pelot todellisuudeksi.

Keskeisiin tehtäviin Hanson on valinnut Guy Pearcen ja Russell Crowen, molemmat suurelle yleisölle vielä tuntemattomia. Mieskaartin tutumpia kasvoja ovat Kevin Spacey ja Danny DeVito. Ainoaa juonen kannalta merkittävää naista näyttelee Kim Basinger. Basingerin roolihenkilö Lynn Bracken on filmitähti Veronica Laken näköispainos, joka viettelee kovapintaiset miehet ja pääsee siten selville heidän sisimmästään. Muut naishahmot toimivat lähinnä glamour-maailman taustakuvituksena. L.A.Confidential on väkevä, verevä, verinen ja vieläpä varsin virheetön rikoselokuva.

Teksti: Minna Karila

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.