Mainos

Kyykäärmeitä luikertelee tavallista runsaammin

Kyykäärmeitä voi nähdä tänä kesänä tavallista enemmän. Talvi oli luikertelijoille runsaan lumen ansiosta suotuisa, joten otukset nousivat keväällä koloistaan varsin hyväkuntoisina.

-Kun talvehtimispaikan lämpötila pysyy pitkin talvea hieman nollan yläpuolella, kyyt saavat rauhassa olla horrostilassaan. Hyvin sujuneen talvehtimisen jälkeen käärmeet tulevat keväällä vahvoina esiin, perustelee matelijoiden runsautta dosentti Ann Forsten Helsingin yliopiston luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Kesä-heinäkuussa pihoilla ja rannoilla sähisevät kyyt ovat vähintään viimevuotista ikäluokkaa. Kivellä päivää paistattelemasta voi tavata jopa 25-vuotiaan käärmeen. Uutta kyysukupolvea syntyy elokuussa.

Kyykäärmeet ovat niin kosteiden kuin kuivienkin paikkojen asukkeja. Ne viihtyvät mm. hakkuualueilla, risukoissa, kivikoissa, soilla ja rannoilla. Kyystä voi saada myös uintikaverin. Viljelypelloilla kyyt kiemurtelevat harvemmin. Vanha kansanviisaus sanoo, että kyyt ja muurahaiset eivät sovi samaan pihaan. Intendentti Kalevi Heikura Oulun yliopiston eläinmuseosta ei vahvista uskomusta.
-Itselleni tulee mieleen eräs rantavyöhyke Hailuodossa, missä on muurahaisia, mutta myös kyy melkein joka puskassa. Heikuran mukaan on kuitenkin luonnollista, että kyy välttelee muurahaisia.
-Koska kyyllä ei ole käsiä ja jalkoja, sillä ei ole puolustuskeinoja muurahaisia vastaan.

Puolustautumiskonstien puute ajaa kyyn myös puremaan ihmistä. Heikura kehottaa kyyn näykkäisyn saanutta käymään lääkärissä.
-Kyytabletti sopii ensiavuksi, mutta puremaa kannattaa aina käydä näyttämässä.

Kyykäärme kasvaa pisimmillään lähes metrin mittaiseksi. Kyitä esiintyy ympäri Suomea.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.