Mainos

Kyyhkysten salakuljettaja jäi kiinni itärajalla

Nuijamaan tulliin on jäänyt kiinni mies kyyhkysten salakuljetuksesta. Tulli löysi Venäjältä palaavan miehen matkatavaroista 18 elävää kyyhkystä tiistaina aamuyöllä.

Linnut oli kääritty yksitellen sanomalehtiin, ja lintujen siivet ja jalat oli teipattu sähköteipillä nippuun. Kyyhkyskääröt oli kätketty miehen reppuun ja auton penkkien alle.

Kyyhkyille ei ollut vientilupaa Venäjältä eikä Suomen vaatimia tuontilupia eikä terveystodistuksia. Koristekyyhkyt voivat levittää Newcastlen tautia, joka tarttuu siipikarjaan. Tulli kirjoitti miehelle sakot ja virhemaksuja lievästä salakuljetuksesta ja eläinsuojelurikkomuksesta. Kyyhkyt määrättiin palautettaviksi Venäjälle.

Elävien eläinten tuonnista tarkat säännöt

Kyyhkyset oli pakattu paperikääröihin.

Suomessa asuvan venäläismiehen kertoman mukaan salakuljetetut rotukyyhkyset olivat azerbaidzhanilaisia koristekyyhkyjä, joiden kappalehinta Suomessa olisi 50-100 euroa.

Suomessa tavattiin Newcastlen tautia kyyhkyissä viimeksi vuonna 2008, jolloin Evira joutui lopettamaan runsaasti kyyhkyjä ja desinfioimaan niiden kasvattajatilat. Tuolloin tauti ei ollut ehtinyt levitä lähiseudun siipikarjatiloille. Newcastlen tautia ei pidetä yleensä vaarallisena ihmisille.

Elävien eläinten tuontia EU:n ulkopuolisista maista säännellään, jotta ehkäistäisiin vaarallisten eläintautien leviämistä. Suomen itärajalla eläinten tuonti on sallittua ainoastaan Vaalimaan tullin ja Haminan sataman eläinlääkinnällisten rajatarkastusasemien kautta, joissa toimii rajaeläinlääkäri.

(MTV3)

Lue eläintuonnin säännöstä Tullin sivuilta ja Eviran sivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.