Mainos

Kyyhkysiin levinnyt lintutauti tarttui kissanäyttelystä

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lemmikkikyyhkyiltä löydetyn Newcastlen taudin merkittävä tartunnan levittäjä oli Tampereen Pirkkahallissa toukokuun puolivälissä pidetty kissanäyttely. Siellä oli esillä myös kyyhkyjä.

Tautivirusta on toistaiseksi löydetty kuudelta lemmikkilintutilalta. Tauti ei ole vielä levinnyt yhdellekään siipikarjatilalle. Tauti voi nostaa lintujen kuolleisuuden pahimmillaan 90 prosenttiin, mutta ihmisille se ei ole vaarallinen.

Kesäkuussa Eviraan toimitettiin Outokummusta kyyhkysiä kuolinsyyn tutkimukseen. Kyyhkyslakan lähes 60 linnusta oli kuollut kolmasosa. Linnuissa todettiin Newcastlen tautia, joten eloonjääneet lopetettiin ja tilat desinfioitiin. Kaikki lakassa pidettävät kyyhkyt pitäisi rokottaa tautia vastaan.

Tauti ei yleensä aiheuta oireita ihmisille, lukuun ottamatta harvinaisia silmän sidekalvon tulehduksia. Siipikarjaan tarttuessaan sairaus voi aiheuttaa suuria taloudellisia tappioita. Virus leviää helposti lintujen pitopaikasta toiseen esimerkiksi lintujen, rehun ja ihmisten mukana.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.