Mainos

Kyselytunnilla yllätyspuheenvuoro – SDP:n Gustafsson häkeltyi aluksi

4:58

Eduskunnan kyselytunnilla käytiin tänään vilkasta keskustelua opintotukileikkauksista. Puhemiehen nuijaa heiluttanut varapuhemies Mauri Pekkarinen antoi yllättäen puheenvuoron entiselle opetusministeri Jukka Gustafssonille (sd.), vaikkei hän ollut sitä mielestään pyytänyt saatikka sitä valmistellut.

– En kyllä pyytänyt, mutta mielelläni puheenvuoron käytän. Tämä on vakava asia, Gustafsson aloitti verkkaisesti puhuen kansanedustajien naurun säestämänä.

– Nimenne on täällä paperilla kuitenkin, Pekkarinen kommentoi väliin.

– En kyllä ymmärrä, miksi täällä nauretaan, Gustafsson jatkoi.

– Edustaja Gustafssonilla puheenvuoro, Pekkarinen komensi puhemiehen pöntöstä.  

Gustafsson häkeltyi aluksi, mutta kokeneena poliitikkona muodosti nopeasti aiheeseen liittyvän kysymyksen.

– Meillä on tutkittua tietoa siitä, että yksinhuoltajaäitien opiskelevista nuorista vain 18 prosenttia nostaa lainaa, kun korkeasti koulutetun ottaa lähes 30 prosenttia lainaa. Tämä tarkoittaa Suomeksi sitä, että pienituloisten perheiden lahjakkaat lapset eivät lähde opintielle ja sen takia tämän opposition huoli tämän opintotuen kehittämisestä on aito ja todellinen. Tiedättekö tämän sosiaalisen vaikutuksen arvoisa ministeri,  Gustafsson kysyi.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) totesi vastauksessaan yhtälailla toivovansa, että tehdyt päätökset perustuvat tutkittuun tietoon. Grahn-Laasosen mukaan opintotukea on monesti kehitetty enemmänkin tunteella ja on luotu sellainen järjestelmä, joka ei optimaalisella tavalla toimi. 

Grahn-Laasonen painotti useaan otteeseen pitävänsä opintotukileikkauksia epäkiitollisena tehtävänä, mutta toivoi, että vaikeassa taloustilanteessa keskityttäisiin etsimään hyvinvointiyhteiskuntaa turvaavia ratkaisuja. 

Hallitusohjelmaan on kirjattu 150 miljoonan euron säästötavoite opintotukeen. Säästöstä puolet on tarkoitus saada voimaan vuoteen 2019 mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.