Mainos

Kyselytulos: Tissit tekevät siivoojan?

Vaikka Suomen kehutaan olevan tasa-arvoinen maa, MTV3.fin Koti-osion kysely paljastaa raa'an totuuden. Naiset tekevät edelleen reippaasti enemmän kotitöitä kuin miehet.

Noin 50 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista hoitaa yksin kotityöt, vaikka saman katon alla asuu myös muita. Miehistä yksin työt hoiti vain 1,5 prosenttia. Naiset ovat siis edelleen suuremman urakan alla.

– Perheessäni kaikki kotityöt kuuluvat luonnollisesti naiselle. Lapsenakin minut on kasvatettu siten, että tytöt siivoavat omat huoneensa, pojan huoneen siivoaa äiti. Sama tuntuu jatkuvan edelleen. Tekevätkö tissit siivoojan?, nimimerkki Pah pohtii.

Lukijoiden mukaan miehet kieltäytyvät kotitöistä muun muassa aikapulaan vedoten.

– Mieheni ei tee kotitöitä, koska on yksityisyrittäjä jolloin hänellä "ei ole aikaa sellaiseen".... Kolmea ala-aste ikäistä tytärtäni yritän opettaa ja motivoida kodin puhtaana ja siistinä pitoon. Itse teen kaksivuorotyötä ja toinen työpäivä odottaa aina kotona varsinaisen työpäivän lisäksi. Alkaa jo kyllästyttää..

Kuva:Lehtikuva

– Miestäni ei kiinnosta asunnon siisteys lainkaan, hän ei laita rikkaa ristiin perusteella "ei se minua häiritse". Lapset tietenkin seuraavat perässä, nimimerkki Kotiorja purnaa.

Moni on myös luullut tien sydämeen vievän mopin kautta ja ovat nyt jumiutuneet vanhaan asetelmaan.

– Tyhmänä joskus nuorempana luulin tekeväni kotitöillä vaikutuksen. Siihen uraan jäätiin ja nyt parinkymmenen vuoden jälkeen on hankala muuttaa toisen toimintatapoja, helppoon elämään kun on tottunut, nimimerkki Sips kertoo.

Osa naisista kuitenkin haluaa tehdä kotityöt yksin.

– Siivous sujuu nopeammin kun tekee yksin, eikä kukaan pyöri jaloissa. En jaksa odottaa, että muut pääsevät alkuun, nimimerkki Moppi toteaa.

Lukija: Mieheni hoitaa ällöt hommat

Työt jakautuivat tasan puolisoiden kesken vain noin 14 prosentilla vastanneista.

– Minä en pidä ollenkaan silittämisestä, ikkunoiden pesusta enkä imuroimisesta ja mieheni tietää tämän. Meillä ei ole mitään ongelmia siinä. Hän hoitaa nuo minulle ällöt hommat ja minä teen ruoat, tiskikoneen, pesukoneen, kukat, eläimet ja lapset, nimimerkki Paula kertoo.

Lapsiperheissä kotityöt tehdään houkutteleviksi herkuilla ja pienillä palkkiolla, mutta myös ruokaa vastaan.

– Meillä lapsillekin nakitetaan hommia, silleen helppoja, ne vaan tarttee hoitaa. Sitten saa ruokaakin palkkioksi. Ei ne roskien viemistä ulos tai pöydän kattamista vaikeampia juttuja oo, nimimerkki Mä kirjoittaa.

Jakautuvatko kotityöt mielestäsi tasa-arvoisesti? Osallistu keskusteluun!

Kuvat: Colourbox

Hannele Järvelä/ MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.