Mainos

Kyselyt: Jushtshenkon leiri johtaa Ukrainassa

Ukrainan parlamenttivaalien ovensuukyselyiden mukaan "oranssit" länsimieliset ovat saamassa vaalivoiton. Presidentti Viktor Jushtshenkon joukot näyttäisivät saavan yli 40 prosenttia äänistä.

Ukrainan presidentin Viktor Jushtshenkon länsimielinen leiri näyttäisi voittavan niukasti maan parlamenttivaalit.

Ovensuukyselyiden mukaan kilpailusta on kuitenkin tulossa äärimmäisen tasaväkinen. Ovensuutulosten mukaan Jushtshenkon Meidän Ukrainamme -puolue saisi 13-14 prosenttia äänistä ja sen tärkein liittolainen, Julia Tymoshenkon ryhmittymä, yli 30 prosenttia.

Venäläismielisen Viktor Janukovitshin Alueiden puolueen ja kommunistien kannatus oli yhteensä 40 prosenttia.

Molemmissa leireissä uumoiltiin voittoa. Jushtshenkon puolue lupaili jo illalla pääministerin salkkua Tymoshenkolle, elleivät asetelmat muutu ääntenlaskennassa.

Mittausten mukaan Meidän Ukrainamme ja Tymoshenkon ryhmittymä saivat selvän voiton pääkaupungissa Kiovassa ja maan länsiosassa, Janukovitshin Alueiden puolue taas venäjänkielisessä idässä.

Vaa'ankielinä voivat toimia pienpuolueet, joita pyrkii 450-paikkaiseen parlamenttiin peräti 17. Virallisia tuloksia odotetaan aamulla.

Maa on jakautunut kahtia

Maan kahtiajako kuului selkeänä äänestäjien kommenteissa. Molempien blokkien kannattajat olivat varmoja siitä, että juuri heidän ehdokkaansa takaa Ukrainalle paremman tulevaisuuden.

- Tämä vie meidät lähemmäksi Eurooppaa. Minulla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus todella vaikuttaa omalla äänelläni, sanoi Tymoshenkoa kannattanut kiovalainen Juri Maksimov.

- Pääasia on tasapaino ja rauhallisuus, ei melskaaminen. Oranssin hallituksen aikana oli yhtä hullunmyllyä. Lait ja verotus vaihtelivat jatkuvasti, katsoi taasen Janukovitshin tukija Igor Krivoshejev Donetskissa.

Ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin päädyttiin, kun Jushtshenko ajautui alkuvuodesta törmäyskurssille pääministeriksi kohonneen Janukovitshin kanssa.

Poliittisen kädenväännön seurauksena presidentti hajotti parlamentin keväällä ja määräsi uudet vaalit.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.