Mainos

Kyselyt: Hallituspuolue voittoon Unkarissa

Unkarilaiset äänestivät vilkkaasti tämänpäiväisissä parlamenttivaaleissa.

Unkarilaiset äänestävät tänään parlamenttivaaleissa.


Unkarin hallituspuolue Fidesz on saamassa enemmistön parlamenttiin ovensuukyselyjen mukaan.

Unkarilaiset äänestivät vilkkaasti parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella. Jo alkuiltapäivällä lähes puolet runsaasta 8 miljoonasta äänioikeutetusta oli käynyt vaaliuurnilla, kertoi Unkarin uutistoimisto MTI.

Vaaleissa nykyinen oikeistohallitus hakee Viktor Orbanin johdolla kansan tukea toiselle vaalikaudelle. Kommunismin romahtamisen jälkeen näin ei ole vielä käynyt yhdellekään Unkarin hallituksista.

Nuoria demokraatteja (Fidesz) edustava Orban on kuitenkin toiveikas, sillä vaalien alla julkaistujen mielipidekyselyjen mukaan Fidesz johtaa 5-10 prosenttiyksiköllä pahimpaan kilpailijaansa sosialistipuolueeseen (MSZP) nähden.

Voitettuaan edelliset vaalit Orban ilmoitti päätavoitteikseen Unkarin liittymisen sotilasliitto Natoon ja EU:hun. Unkarista tuli Naton jäsen 1999, mutta EU-jäsenyys jää tulevalle hallituskaudelle. EU-jäsenyyskin häämöttää, sillä neuvottelujen kuluessa Unkaria on pidetty hakijoiden mallimaana.

Talous huolettaa

Sosialistisen oppositiopuolueen johtaja Peter Medgyessy on syyttänyt hallitusta sosiaalisten kysymysten ja kansalaisten tasa-arvoisuuden unohtamisesta. Molemmat suurpuolueet ovat luvanneet alentaa veroja, korottaa palkkoja, luoda uusia työpaikkoja ja rakentaa lisää asuntoja. Molemmat kiirehtivät niin ikään terveydenhuollon ja eläketurvan uudistamista.

Tavallista kansaa huolettavat kasvavat erot kansalaisten toimeentulossa. -Olen eläkeläinen. Tulin äänestämään, jotta voisin elää paremmin ja poikani saisi työpaikan, sanoi eräs pääkaupungissa Budapestissa äänestänyt iäkäs rouva.

Vaalihuoneistot sulkevat ovensa kello 20 Suomen aikaa. Pian sen jälkeen on odotettavissa ensimmäisiä tulosennusteita. Unkarin vaalijärjestelmä on monimutkainen. Parlamentin 386 edustajasta 176 edustajaa valitaan suoraan yhden edustajan vaalipiireistä, kun taas loput paikoista ratkeavat puoluelistojen mukaan. Yhden edustajan vaalipiireissä valintaan tarvitaan 50 prosenttia äänistä. Jos näin ei käy, joudutaan järjestämään uusi äänestyskierros 21. huhtikuuta.

(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.