Mainos

Kysely: Vanhustenhoidon tila on heikko

MTV3:n kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista pitää vanhustenhoidon tilaa Suomessa heikkona. Kohtalaisena sitä pitää 40 prosenttia. Siellä täällä on ihmisiä, jotka pitävät sitä hyvänä.

MTV3:n kyselyssä tiedusteltiin: Mitä mieltä olette vanhustenhoidon tilasta Suomessa? 51 prosenttia kaikista vastaajista on sitä mieltä, että vanhustenhoidon tila on heikko. Vastaajat on edustava otos täysi-ikäisestä suomalaisväestöstä.

Yksimielisyys vanhustenhoidon tilasta on silmiinpistävää, sillä tilanne ei juuri muuksi muutu, vaikka vastaajajoukon rajausta muuttaa. Virhemarginaalin ylittävä ero löytyy alueellisesta luokittelusta. Lapin läänissä vain 38 prosenttia pitää tilannetta heikkona.

Iän mukaan tulos vaihtelee niin, että mitä nuorempi sen harvempi pitää vanhustenhoidon tilaan heikkona. Jos taas tarkastellaan vastaajien koulutustaustan mukaan, niin vähiten koulutetut pitävät vanhustenhoidon tilaa heikoimpana.

Palvelukoti Sofian toiminnanjohtaja Tiina Kuisman mukaan MTV3:n kyselyn tulokset kertovat todellisesta tilanteesta.

– Eli resurssien niukkuudesta ja tehtävän suuruudesta.

Pienryhmäkoteja kaivataan

Tutkimuksessa kysyttiin myös, miten vastaajat kohentaisivat tilannetta. Annetuista vaihtoehdoista suurimman suosion sai kodinomaisten pienryhmäkotien lisääminen, mitä kannatti 46 prosenttia. Seuraavaksi parhaana vaihtoehtona pidettiin kotona selviämisen tukemista kotisairaanhoidon kautta ja kolmanneksi parhaaksi katsottiin omaishoitoon kannustaminen nykyistä suuremmalla rahallisella palkkiolla.

Annettujen vaihtoehtojen ulkopuolelta vastaajat nostivat vanhustenhoidon tilan kohentamiskeinoksi lisähoitajien palkkaamisen.

Vanhukset itse sanovat, etteivät puitteet ole tärkeimmät vaan seura.

– Tärkeintä on että on samanhenkistä seuraa, sanoo 93-vuotias Pentti Keijola. Hän asuu itsenäisesti palvelukodissa ja vetää naapureilleen elokuvakerhoa. Keijolan mukaan eväät mukavaan vanhuuteen löytyvät itseltä. Hän on myös värvännyt vetäytyviä naapureita mukaan toimintaan, mutta aina se ei ole onnistunut.

– Niitä on semmoisia jukureita, jotka ei kerta kaikkiaan viihdy toisten seurassa, tiivistää Keijola.

Yksinäisyys vakava ongelma

Yksinäisyys on vakava ongelma vanhusten keskuudessa, eikä paikka palvelukodissa ole onnellisen vanhuuden tae. Yksinäinen voi olla joukossakin. Tarkkana on kuitenkin oltava, sillä on myös niitä, jotka valitsevat yksinäisen rauhan.

Keijolakin vähän toppuuttelee innokkaimpia kerhojen järjestäjiä.

– Ei tämmönen vanha kovin monta klubia päivässä jaksa seurata, se on jo työtä sekin.

– Vanhukset tarvitsevat toimintaa ja tekemistä, mutta kun sitä järjestetään, niin pitää kuulla heitä itseään, neuvoo Palvelutalo Sofian toiminnanjohtaja Tiina Kuisma. Hän ei pidä vanhusten asioiden kuntoon hoitamista mahdottomana tehtävänä vaan kansallisena haasteena.

– Kaikki ei suinkaan ole rahasta kiinni. Ja jos lyödään viisaat päät yhteen, niin myös ne talouden kysymykset varmaankin voidaan ratkaista.

Katso Saara Rantasen juttu (Seitsemän uutiset 8.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.