Mainos

Kysely: Usko yritysten vastuullisuuteen romahtanut

Tuoreen kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista epäilee yritysten halua huolehtia työntekijöistään ja työpaikkojen pysyvyydestä.

Hitsaaja työssään

Suomen Gallupin tekemän kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta epäilee yritysten vastuullisuutta. Kaksi vuotta sitten vastaavassa kyselyssä epäilijöitä oli puolet vastanneista.

Yritysten haluun kantaa vastuutaan luottaa nyt 31 prosenttia vastaajista, kun kolme vuotta aiemmin siihen sanoi luottavansa 46 prosenttia. TNS-Gallup teki tutkimuksen Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n toimeksiannosta haastattelemalla elo-syyskuussa yli 1000 suomalaista.

Tulosten mukaan myös kansalaisten käsitys yritysten itsekkyydestä on vahvistunut. Vastanneista lähes kolme neljästä kokee yritysten ajavan vain omaa etuaan välittämättä yhteisestä hyvästä. Keskimääräistä useammin yritysten oman edun tavoittelua kritisoivat johtavassa asemassa olevat ja ylemmät toimihenkilöt, työntekijät ja alemmat toimihenkilöt. Väitteen kanssa samaa mieltä on myös hieman yli puolet kyselyyn vastanneista yrittäjistä.Vastuuttomina yrityksiä pitivät etenkin työntekijät, mutta ylempienkin toimihenkilöiden joukosta tätä mieltä on 64 prosenttia vastanneista.

Yrittäjistä puolet kokee, etteivät yritykset aidosti tunne vastuuta työntekijöistään ja työpaikoista. Vastanneista 60 prosenttia on sitä mieltä, että työntekijöitä ei palkita oikeudenmukaisesti. Vuonna 2001 vastaava luku oli 54 prosenttia.

SAK:n johtaja Matti Tukiainen katsoo tulosten vahvistavan järjestön näkemyksiä siitä, että sen tavoitteet alkavalla tulokierroksella ovat perusteltuja. Tukiainen epäilee kannanotossaan, että yritysten heikko yhteiskuntavastuu voi olla syynä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n haluttomuuteen aloittaa neuvotteluja keskitetystä tulosopimuksesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.