Kysely: Töistä lintsataan luultua vähemmän

Kyselyn perusteella itäsuomalaiset ovat vähiten luvatta pois töistä. Varmimmin työpaikalle saapuvat myös ylemmät toimihenkilöt ja johtajat.

Töistä pinnaaminen on kyselytutkimuksen mukaan selvästi luultua vähäisempää.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen Suomen Gallupilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista uskoo luvattomien poissaolojen olevan työelämässä melko yleisiä.

Noin 1000:sta kyselyyn vastanneesta kuitenkin vain joka seitsemäs työntekijä sanoo joskus pinnanneensa töistä.

Lehden haastattelema Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Kari Kaukiainen arvioi, että tulokseksi saatu 14 prosenttia vastaa odotuksia.

Uskomus, että lintsaaminen on yleistä, johtuu Työterveyslaitoksen tutkijaprofessori Jussi Vahteran arvion mukaan siitä, että työpaikoilla kiinnitetään huomiota niihin, jotka ovat joskus olleet luvatta pois töistä. Näiden esimerkkien pohjalta monet tekevät yleistyksiä ja kuvittelevat, että ilmiö on laajempi kuin se todellisuudessa on.

Työterveyslaitoksen yli 27500:a työntekijää koskevan tutkimuksen mukaan ei näytä pitävän paikkaansa sekään oletus, että ihmiset pidentävät viikonloppuaan sairastamalla perjantaina tai maanantaina.

Viljelijät ja yrittäjät myöntävät pinnauksen

Kyselyn perusteella itäsuomalaiset ovat vähiten luvatta pois töistä. Heistä vain yhdeksän prosenttia ilmoittaa joskus lintsanneensa. Eniten työpinnareita on Uudellamaalla, jossa luku on 18 prosenttia.

Varmimmin työpaikalle saapuvat ylemmät toimihenkilöt ja johtajat. Heistä seitsemän prosenttia ilmoittaa joskus lintsanneensa töistä. Pahimpia pinnareita ovat opiskelijat (20 prosenttia), viljelijät (17) ja yrittäjät (16).

Alle 25 -vuotiaista nuorista 74 prosenttia hyväksyy väsymyksen, perheongelmat tai harrastukset syiksi olla pois töistä. Yli 65-vuotiaista vain 41 prosenttia hyväksyy kyseiset syyt perusteeksi olla tulematta työpaikalle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat