Mainos

Kysely: Teollisuus syypää hullun lehmän tautiin

Elintarviketeollisuuden laiminlyönnit ja voiton tavoittelu ovat suomalaisten mielestä suurin syy hullun lehmän taudin leviämiseen. EU-laajentumiseen suomalaiset haluavat malttia.

Hullun lehmän tauti todetaan aivo-selkäydinnäytteestä

Suomalaiset epäilevät, että elintarviketeollisuusyritysten laiminlyönnit ja voiton tavoittelu ovat suurin syy hullun lehmän taudin leviämiseen.

Suomalaisten mielipiteitä on tutkittu MTV:n Sunnuntairaportin ja EU:n parlamentin Suomen tiedotustoimiston teettämällä kyselyllä. Teollisuutta piti syyllisenä 60 prosenttia vastaajista. Muut tarjolla olleet vaihtoehdot hyväksyi syyksi vähemmän kuin puolet vastaajista. Kakkoseksi nousi EU:n jäsenmaiden viranomaisten laiminlyönnit (38 pros.).

Maataloustuottajien välinpitämättömyyttä ja laiminlyöntejä epäili syyksi 33 prosenttia vastaajista ja 17 prosenttia arveli, että taudin leviäminen johtuu EU:n huonosta yhteisestä maatalouspolitiikasta. Maatalousasioista päättäminen EU:n tasolla ei tunnu olevan kansalaisten mieleen. Vain 12 prosenttia puoltaa tilanteen säilyttämistä ja 43 prosenttia haluaisi palauttaa päätöksenteon kotimaahan.

Kyselyn perusteella suomalaisten enemmistö kannattaa Baltian maiden, Unkarin,Tsekin ja Puolan ottamista EU:n jäseneksi. Selvästi vähemmän suomalaiset innostuvat etäämmällä olevien maiden jäsenyydestä.

Suomalaiset eivät myöskään pitäisi kiirettä laajentumisella. Puolet ottaisi uusia jäsenmaita aikaisintaan vuonna 2005 ja mahdollisimman nopeaa aikataulua kannattaa vain 16 prosenttia. Suomen Gallupin tekemässä kyselyssä haastateltiin puhelimitse 1011 yli 15-vuotiasta. Haastattelut tehtiin maaliskuun alkupäivinä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.