Mainos

Kysely: Suomalaiset tyrmäävät Nato-jäsenyyden – "Ei johdu tiedon puutteesta"

Jopa 70 prosenttia suomalaisista vastustaa sotilasliitto Naton jäsenyyttä, selviää MTV3:n kyselystä. Naisten ja miesten välillä ei ole vastauksissa juurikaan eroa

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan monet seikat selittävät suomalaisten Nato-vastaisuutta

– Yksi, jonka kuulee hyvin usein, on että suomalaisia sotilaita ei haluta lähettää ulos sotimaan, halutaan pysyä ulkona suurvaltakilpailuista tai pelätään, että puolustusmenot nousevat. Huomattavaa ja tärkeää tässä mielipiteen muodostuksessa on se, että osa syistä on tunnepitoisia, Pasternak toteaa.

Pasternakin mukaan tiedon tai keskustelun puute ei voi kuitenkaan selittää kansalaisten Nato-vastaisuutta.

– Natosta on keskusteltu Suomessa paljon esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Nato tulee esiin lähes päivittäin eri muodoissa. Itse väittäisin, että tietoa löytyy niille, jotka haluavat tietää jotain Natosta.

Presidentin Nato-kannalla ei suurta vaikutusta

Naton vastustajista vain 7 prosenttia kertoo muuttavansa kantaansa siinä tapauksessa, että tasavallan presidentti ilmoittaisi kannattavansa Natoa ja ehdottaisi aiheesta kansanäänestystä.

Salonius-Pasternakin mukaan kansalaiset eivät enää näe presidenttiä ainutlaatuisena ulkopolitiikan asiantuntijana.

– Natosta on keskusteltu jo vuosikymmeniä ja ihmisille on muodostunut jo jonkunlainen kanta Natoon, Pasternak toteaa.

– Vain pienelle prosentille näistä henkilöistä, jotka vastustavat Natoa on löydettävissä sellaisia perusteltuja syitä, miksi he muuttaisivat kantaansa. Heillä on vain tunne, että he eivät halua nähdä Suomea Natossa ja yksittäisen henkilön kannanmuutos ei vaikuta heidän kantaansa, vaikka kyse olisi presidentistä.

Näin ihmiset vastasivat - katso video

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.